Tabu
CULTURESlider

#MeToo la premiile Nobel pentru Literatură – ACUZAŢII DE HĂRŢUIRE SEXUALĂ

Mare scandal, mare la Premiul Nobel pentru Literatură: sexism, bani şi privilegii

Trei membri ai juriului au demisionat săptămâna trecută în semn de protest la adresa altei membre – Katarina Frostenson, poetă a cărei soţ este acuzat de 18 instanţe diferite de hărţuire sexuală inclusiv viol.

Între timp, Frostenson a demisionat din cauza scandalului public iscat. Şi secretarul permanent al Academiei Suedeză – Sara Danius cea care o acuzase pe Frostenson, alături de ceilalţi membri pe Frostenson, a demisionat joi seara. Sara Danius, eseist și profesor de literatură şi prima femeie care a ocupat vreodată o poziție atât de înaltă în instituția suedeză de cultură. Ea își ocupase postul în 2015. Pare aproape ironic cum din cauza unui bărbat a demisionat tot o femeie.

În mod normal, singurul lucru care ar mai putea salva Academia ar fi dacă toţi membri ei ar demisiona şi Academia Suedeză s-ar reorganiza. Însă acest lucru nu este posibil – ei sunt aleşi pe viaţă conform rugulamentului. Tot ce pot să facă cei care nu mai vor să aibă nimic în comun cu Academia este să se retragă din activităţile acesteia lăsând locurile lor goale. Astfel, în urma scandalului acest lucru s-a întâmplat deja şi din cele 18 fotolii, 7 sunt goale. Cu doar 11 votanţi este imposibil de realizat un cvorum care să poată alege alţi membri.  Regele Carol Gustav XIV, patronul prin ereditate al Academiei se pregăteşte să aducă schimbări în acest sens.  Creată în 1786, Academia funcţionează ca o oligarhie şi este formată din 18 membri bogaţi, renumiţi şi secreţi care au decis spre cine merge premiul Nobel pentru Literatură încă din 1901 de când a fost înfiinţat acest premiu (alte premii Nobel sunt oferite de alte entităţi, spre exemplu cel pentru pace este oferit de Parlamentul Norvegian).

Primul membru femeie al Academiei a fost Selma Lagerlöf însă de atunci şi până în prezent, Academia a rămas un loc dominat de bărbaţi. Una dintre puţinele membre din prezent este Frostenson care împreună cu soţul său – Jean-Claude Arnault deţine un club condus de Arnault dedicat tinerilor artişti denumit Forum. Clubul aparţine de Academie. În decembrie 1996, o artistă tânără – Anna Karin Bylund i-a scris secretarului permanent de atunci Sture Allen o scrisoare în care denunţa faptul că fusese hărţuită sexual de Arnault. Scrisoarea ei a fost ignorată şi a rămas necunoscută publicului larg până de curând.

În toamna anului trecut, odată cu începutul scandalului Weinstein la Hollwood, 18 femei au denunţat comportamentul de hărţuitor sexual al lui Arnault care respinge toate acuzaţiile. În unele cazuri, abuzurile lui Arnault ar fi avut loc în apartamentele Academiei.

Pe lângă asta, Arnault este acuzat şi că ar fi oferit informaţii despre câştigarea premiului Nobel în cazul a şapte câştigători înainte de premiere ceea ce se presupune că ar fi crescut enorm cota unui pariu şi ar fi oferit o imensă sumă de bani celui care ar fi pariat la una dintre casele de pariuri din Anglia.

ARTICOLE SIMILARE

Ce carte i-ai recomanda unui puști de 10 ani?

realitatea

Cum ne protejăm pielea de orice afecțiune în vremea coronavirusului

Tabu Tabu

Simona Halep a răbufnit, după primul meci de la revenirea pe teren

Andreea Damian

Nelu Ploieșteanu a murit!

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Virusul rujeolei şterge o parte din memoria sistemului imunitar

Andreea Damian

Scrie un comentariu