Tabu
HEALTH

Păpădia și ceaiul de păpădie – beneficii, proprietăți, contraindicații

Păpădia a umplut câmpurile din România cu floarea sa galbenă. Planta are un conținut ridicat de vitamine și minerale, printre care se numără vitamina A, vitaminele B, vitamina C și vitamina D, dar și minerale precum fierul, potasiul și zincul, nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății întregului organism.

Dacă frunzele proaspete sunt folosite mai ales pentru salate, ca adaos în mâncăruri și pentru prepararea ceaiurilor, din rădăcina uscată de păpădie se poate prepara un înlocuitor excelent pentru cafea. Florile, pe de altă parte, pot intra pe lângă frunze, în componența ceaiurilor medicinale, dar ele mai pot fi folosite și la prepararea vinurilor.

Ce beneficii are păpădia

Are efect diuretic puternic

Unul dintre principalele beneficii ale consumului de păpădie este faptul că aceasta poate să ajute la eliminarea fluidelor acumulate în exces în corp. Edemele pot avea diferite cauze, de la consumul ridicat de sare, probleme la nivelul rinichilor sau anumite afecțiuni care împiedică eliminarea normală a lichidelor din corp. Administrarea păpădiei poate ajuta la eliminarea blândă a surplusului de apă din corp și nu este nevoie să consumați prea multă pentru a obține acest efect: după doar două cești de ceai de păpădie, puteți observa că diureza crește considerabil. Cele mai eficiente în această direcție sunt frunzele de păpădie, dar și administrarea plantei întregi are efecte notabile.

Ajutor în diabet

Păpădia le poate fi de ajutor și persoanelor care au probleme cu glicemia, cum este cazul celor care suferă de diabet de tip 2. În cazul acestora, s-au realizat o serie de studii, pentru a testa eficiența produsului, unul dintre acestea evidențiind faptul că administrarea a 5 g de păpădie (frunze și rădăcină), sub formă de pulbere, la pacienți cu diabet tip 2, a redus semnificativ glicemia a jeun (pe nemâncate).

Antimicrobian și antifungic

Anumite cercetări au evidențiat că păpădia are și efecte antimicrobiene și antivirale, ajutând la stimularea sistemului imunitar. Mai mult, principiile active din păpădie s-au dovedit eficiente și împotriva infecțiilor produse de ciuperca Candida albicans.

Reduce tensiunea arterială

Un alt potențial beneficiu al păpădiei este și acela de a ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Păpădia este o sursă excelentă de potasiu, un mineral care ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Un alt mecanism prin care păpădia poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale este prin eliminarea excesului de lichide din corp, păpădia având un puternic efect diuretic.

Indicată în combaterea anemiei

Păpădia poate fi folosită și pentru combaterea anemiei, o afecțiune care apare atunci când nu sunt produse suficiente globule roșii sau când acestea nu funcționează eficient. Globulele roșii sunt responsabile de transportul nutrienților și al oxigenului către celulele din corp, iar, în cazul în care nu există suficiente globule roșii, nici aportul de oxigen către țesuturi nu va fi suficient. Una dintre cauzele anemiei este un nivel scăzut de fier în organism. Păpădia nu doar că are un conținut ridicat de fier, dar mai are și alți compuși care fac mult mai ușoară asimilarea fierului, pas esențial pentru ca organismul să poată utiliza eficient acest mineral.

Ajutor pentru digestie

În terapiile naturiste, păpădia era folosită atât pentru capacitatea de a îmbunătăți digestia, dar și pentru menținerea sănătății ficatului și a vezicii biliare. Principiile active din păpădie stimulează activitatea vezicii biliare și pot ajuta la protejarea ficatului și la buna funcționare a celulei hepatice. Ficatul este organul care are ca funcție principală filtrarea substanțelor toxice din corp și a reziduurilor apărute ca urmare a proceselor metabolice. Ficatul este responsabil, în mare măsură, și de detoxifierea sângelui, dar, pentru a-și putea desfășura funcțiile, ficatul are nevoie să fie funcțional, să nu fie încărcat de prea multe toxine, de grăsimi care pot fi rezultatul expunerii la anumiți factori de mediu, o dietă defectuoasă, precum și consumul de alcool. Și stresul poate afecta într-o mare măsură capacitatea ficatului de a funcționa la capacitate normală, iar, dacă ne dorim un ficat funcțional, înainte de a recurge la dietele de detoxifiere, putem recurge și la remedii naturale care ne pot îmbunătăți treptat funcțiile acestuia.

Frunzele de păpădie, la fel ca și ceaiul preparat din această plantă, pot stimula pofta de mâncare, stimulează procesul de digestie și pot ajuta și în cazurile de constipație rebelă.

Ceaiul de păpădie: preparare

Ceaiul de păpădie poate să nu fie cea mai gustoasă sau aromată băutură, dar este, cu siguranță, foarte eficientă. Pentru a obține efecte maxime de pe urma acestuia este important să îl preparați și să îl consumați așa cum trebuie. 

Pentru prepararea ceaiului aveți nevoie o lingură de plantă uscată și 250 ml de apă clocotită. Puneți planta în apă și lăsați amestecul, acoperit cu o farfurie, la temperatura camerei, timp de 15 minute. După această perioadă puteți strecura ceaiul și îl puteți consuma. Puteți bea câte un ceai înainte de cele trei mese principale ale zile, preferabil cu minim 30 de minute înaintea acestora.

Pentru a putea beneficia de compușii activi din plantă, puteți să o administrați și sublingual sau sub formă de macerat. Pentru a prepara maceratul, păstrați aceleași proporții ca și în cazul ceaiului, modificând doar modul de preparare. Puneți plantele în apă și lăsați-le la temperatura camerei timp de 6 – 8 ore, apoi strecurați lichidul și consumați-l. Puteți bea 2-3 căni pe zi, înainte de mesele principale.

Pentru administrarea sublinguală, aveți nevoie pudră de păpădie măcinată mărunt. Puneți o linguriță rasă de pudră sub limbă și țineți-o acolo timp de 10-15 minute. Repetați procedura de încă 3 ori pe zi.

Când nu este recomandat consumul de păpădie

Dacă sunteți alergic la plante din familia compozitelor, cum sunt margaretele, crizantemele sau gălbenelele, este posibil să fiți alergic și la păpădie.

Dacă aveți probleme cu ficatul sau rinichii, este recomandat să consumați păpădie doar cu acordul medicului

Dacă aveți probleme de coagulare a sângelui și urmați un tratament cu medicamente pentru subțierea sângelui, este recomandat să evitați consumul de ceai de păpădie.

Nici în sarcină și alăptare nu este recomandat consumul acestui ceai: chiar dacă cercetările legate de efectele acestui ceai asupra mamei și copilului nu sunt concludente, este mai bine să se evite consumul păpădiei în această perioadă.

Dacă aveți probleme cu stomacul, consumul de ceai de păpădie poate fi problematic, putând provoca o creștere a secreției de suc gastric

Administrarea păpădiei și a ceaiului de păpădie nu este recomandată nici în situația în care urmați un tratament cu următoarele tipuri de medicamente, putând interfera cu acțiunea acestora:

Antiacide: ceaiul de păpădie stimulează secreția de acid gastric, iar efectul medicamentelor se poate diminua semnificativ

Diuretice: aceste medicamente au rolul de a produce mai multă urină pentru a elimina excesul de lichide din corp. Păpădia face același lucru, iar combinația dintre plantă și diuretice poate crește în mod exagerat diureza, provocând un dezechilibru electrolitic.

Litiu: aceste este un medicament recomandat pentru tulburarea bipolară. Combinația dintre litiu și păpădie poate agrava efectele secundare ale medicamentului.

Medicamente pentru subțierea sângelui: păpădia poate crește riscul de sângerare

Medicația pentru diabet: atât medicamentele, cât și păpădia acționează prin scăderea glicemiei, iar folosirea lor împreună poate scădea în mod periculos nivelul zahărului din sânge

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Apetitul tău are 7 „vârste” și oricine dorește să rămână în formă trebuie să le cunoască

Andreea Damian

Dieta urmată de Beyonce este periculoasă, cred nutriționiștii

Andreea Damian

Aceste 6 alimente care vă vor reduce durata de viață

Andreea Damian

Schimbări importante! Instagram impune o nouă restricție

Andreea Damian

Ce antibiotice se pot lua din farmacie fără rețetă – lista completă

Andreea Damian

8 alimente care te împiedică să slăbești. Ce trebuie să eviți

Andreea Damian

Scrie un comentariu