Tabu
HEALTH Slider

Rezultatele alarmante ale unui studiu privind consumul de iaurt

iaurt

Multe iaurturi sunt „bombe” pline de zahăr, iar cercetătorii sunt de părere că oamenii nu trebuie lăsați să creadă că mănâncă produse sănătoase. O cercetare realizată de Universitatea Leeds a scos la iveală faptul că iaurtul bio se numără printre sortimentele care conțin cea mai mare cantitate de zahăr la 100 de grame, mai mare chiar decât cea regăsită în cola, relatează BBC. La polul opus se situează iaurtul natural și cel grecesc care ar avea un conținut mai mic de zahăr printre ingrediente.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical BMJ Open în contextul în care guvernanții britanici îi încurajează pe producătorii de lactate să diminueze cantitatea de zahăr consumată de populație. Iarturile au fost identificate printre tipurile de produse de la care autoritățile sanitare britanice vor să înregistreze progrese în acest sens. Cercetarea a fost realizată la scurt timp de la lansarea programului național de reducere a consumului de zahăr.

Fără ca acest lucru să fie o surpriză, iaurtul desert conţine cel mai mult zahăr – 16,4 grame la suta de grame de produs, potrivit BBC. Categoria mai include şi alte produse care nu conţin iaurt de tipul cremelor de ciocolată şi de caramel. Al doilea tip de iaurt cel mai bogat în zahăr a fost identificat ca fiind cel organic – 13,1 grame la sută. Iaurturile pentru copii conţin, de regulă, 10,8 grame la sută, adică mai mult de două cuburi de zahăr, mai arată sursa citată.

Prin comparaţie, o cola tipică are 9 grame de zahăr. Autorităţile sanitare naţionale din Marea Britanie au recomandat ca copiii de 6 ani să consume maximum 19 grame de zahăr, sau cinci cuburi pe zi, iar cei de 10 ani, maximum 24 de grame. Pentru a fi considerat ca având puţin zahăr, un produs nu trebuie să depăşească 5 grame la sută. Doar 9% din produse au fost identificate ca respectând acest prag.

Cât zahăr este conţinut în sortimentele de iaurt (%)

  • Desert – 16,4 grame
  • Organic –  13,1 grame
  • Cu arome – 12 grame
  • Cu fructe – 11,9 grame
  • Pentru copii – 10,8 grame
  • Obişnuit – 9,2 grame
  • Băuturi – 9,1 grame
  • Natural sau grecesc – 5 grame

Autorităţile britanice doresc ca, până în 2020, consumul de zahăr să fie redus cu 20%. Deja primii paşi în acest sens au fost făcuţi şi rezultatele se văd, potrivit dr.  Alison Tedstone, directorul Programului.

 

ARTICOLE SIMILARE

7 Sfaturi pentru o viata sanatoasa

realitatea

Descoperire fascinantă despre femeile cu ochi albaștri

Andreea Damian

Afla care sunt articolele care au luat cu asalt saptamana modei de la New York!

realitatea

Mai avem doar cinci ani pentru a ne salva planeta – spune un om de știință de la Harvard

Dora Constantinovici

Emilia Clarke și-a tăiat părul și a adoptat o tunsoare pixie, inspirată de la Gwyneth Paltrow

Andreea Damian

Alaptatul in public – un subiect Tabu?

realitatea

Scrie un comentariu