Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

Planul UE de reducere a controalelor produselor din pui va crește riscul de îmbolnăvire a consumatorilor

Unii experți spun că reducerea inspecțiilor privitoare la produsele din carnea de pui este de natură să determine mai mulți consumatori să fie infectați cu campylobacter.

Milioane de pui de găină ar putea fi vânduți în curând în UE fără a mai fi inspectați individual pentru a verifica dacă au fost contaminați sau prezintă semne de boală după ce au fost uciși.

În conformitate cu normele actuale, fiecare carcasă de pasăre este verificată vizual individual după sacrificare și înainte de a fi eliberată pentru consumul public. Dar propunerile luate în considerare de către Comisia Europeană ar permite fermelor de consum să privească doar un “eșantion reprezentativ” dacă fermele respective au o istorie de respectare a standardelor stabilite de medicii veterinari oficiali.

Organismele de inspecție a cărnii și grupurile de consumatori spun că examinările individuale reprezintă un instrument vital pentru detectarea contaminării fecale, care poate conține bacterii dăunătoare și indicații de boală. Campylobacter este cea mai mare cauză a otrăvirii alimentare din Europa, cu până la 9 milioane de cazuri estimate anual, deși majoritatea nu sunt raportate. Ratele afecțiunii – care se pot dovedi letale – sunt cunoscute a fi în creștere, cu niveluri ridicate legate mai ales de consumul produselor din carne de pui.

Ron Spellman, secretar general adjunct al Asociației Europene a Inspectorilor pentru Alimentație și Carne, a declarat că propunerile UE, dacă sunt aprobate, vor conduce la o creștere a volumului “deja inacceptabil” al cazurilor de otrăvire a alimentelor. “Păsările de curte provoacă un nivel ridicat de intoxicație cu alimente umane datorită contaminării lor cu campylobacter și, într-o măsură mai mică, cu bacterii de salmonella. Aceste organisme sunt purtate în intestinele păsărilor care, uneori, în timpul procesării în abator, sunt rupte, provocând răspândirea materialului fecal vizibil pe carcase.

Profesorul Chris Elliott, expert în domeniul siguranței alimentelor a declarat pentru Guardian că este vorba de măsurile propuse “acestea nu vor servi doar la diminuarea gradului de control al fermelor de păsări de curte ceea ce va însemna practic un risc mai mare pentru întreg lanțul alimentar de profil. Obiectivul principal este în mod clar reducerea costurilor producătorilor. ”

Purtătorul de cuvânt al UE Anca Păduraru a declarat pentru Guardian: “Principalele pericole la păsările de curte sunt salmonella și campylobacter. Acești agenți patogeni nu vor fi detectați niciodată prin inspecția carcaselor, ci prin analiza bacteriologică [eșantionare]. Acesta este motivul pentru care acum sunt necesare controale oficiale suplimentare pentru acești doi agenți patogeni în revizuirea propusă a normelor privind inspecția cărnii, în vederea consolidării siguranței consumatorilor cărnii de pasăre “.

Ea a afirmat că propunerile, despre care se înțelege că au fost votate mai târziu în cursul acestui an după o consultare, au fost facultative și că țările ar fi lăsate să ia o decizie individuală cu privire la adoptarea lor.

ARTICOLE SIMILARE

Evită neapărat aceste uleiuri pentru ten! Provoacă acnee și înfundă porii

Andreea Damian

Cum ne alegem un costum de baie in functie de forma corpului?

realitatea

Serena Williams, vestea care o va întrista. Se întâmplă după 13 ani

Andreea Damian

Laurette s-a despărțit de iubitul ei chiar înainte de nuntă. Ce s-a întâmplat

Andreea Damian

Divorț ȘOC în lumea mondenă. Andrei Aradits s-a despărțit de soția sa după 17 ani de căsnicie

Andreea Damian

Ce a purtat Adelina Pestrițu la un eveniment de la Paris Fashion Week: „Ești cea mai frumoasă româncă din Paris!”

Andreea Damian

Scrie un comentariu