Tabu
FASHIONSlider

Poate moda antimicrobiană să vă protejeze de coronavirus?

Mărcile de modă și îmbrăcăminte sport și-au adaptat rapid liniile pentru a include măști de față decorate cu sigle și modele elegante.

Măștile din materiale tradiționale pot ajuta la încetinirea răspândirii Covid-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dar unele etichete merg mai departe. Acestea comercializează accesorii noi și, în unele cazuri, linii de îmbrăcăminte întregi, cu proprietăți antimicrobiene care inhibă dezvoltarea microorganismelor, cum ar fi bacteriile și ciupercile, sau reduc activitatea virală. Dar oare moda antimicrobiană poate oferi o protecție suplimentară în timpul unei pandemii cum este cea de Covid-19?

În ultimele luni, branduri precum Burberry au introdus măști care ne protejează de microbi și germeni. Și masca multistratificată creată de Under Armour ar avea proprietăți antimicrobiene. S-a epuizat în mai puțin de o oră, când a fost lansată în această vară. Iar Diesel vinde denim despre care pretinde că „ar combate virusul”.

Brandul italian a anunțat că va folosi o tehnologie numită ViralOff – despre care spune că „oprește fizic 99% din orice activitate virală” – într-o serie de articole din colecția sa de primăvară-vară 2021. ViralOff funcționează „prin interacțiunea cu proteinele cheie, inhibând atașarea virusului pe fibrele textile”, potrivit unui comunicat de presă al Diesel.

În SUA, mărcile nu pot pretinde că produsele vor proteja purtătorii de SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, fără a furniza suficiente dovezi. Prin urmare, unele etichete fac pur și simplu aluzie la o protecție sau igienă suplimentară. Fără teste științifice solide de către mărci, este dificil să se evalueze dacă tratamentele antimicrobiene pot proteja purtătorii de noul coronavirus, potrivit Amy Price, cercetător principal la Stanford Anesthesia Informatics and Media (AIM) Lab , care a consiliat OMS privind măștile faciale, potrivit CNN.

Unele companii spun că și-au testat produsele cu SARS-CoV-2, cum ar fi PROTX2 AV de la IFTNA pe care Under Armour spune că îl folosește și Viroblock-ul HeiQ , care, potrivit site-ului companiei, este utilizat de numeroase mărci pentru a produce măști de față, combinezoane refolosibile și chiar saltele. IFTNA spune că testele de laborator recente „arată eficacitatea PROTX2 AV împotriva Covid-19”, în timp ce HeiQ susține că Viroblock, care este adăugat la țesătură în etapa finală a procesului de fabricație a textilelor, a fost „testat eficient împotriva Sars-CoV-2. Dar aceștia nu au dezvăluit ce virusuri, dacă există, au fost testate pe produsele lor.

De când focarul de coronavirus a devenit pandemie în luna martie, orientările privind purtarea măștii au continuat să evolueze. Multe țări solicită acum acoperirea feței în spațiile publice pentru a reduce răspândirea virusului.

La începutul acestei luni, Polygiene, care a colaborat recent cu Diesel și este producătorul ViralOff, a declarat într-un comunicat de presă că tehnologia de tratare a textilelor antimicrobiene poate ucide cu succes 99% din SARS-CoV-2 de pe suprafețele textile în decurs de două ore. Deși Price nu a testat tehnologia ViralOff a Polygiene, ea crede că două ore este „un timp îndelungat de dezinfecție”, explicând că îmbrăcămintea ar putea contamina pielea, mâncarea, apa sau membranele mucoase în acea perioadă, cu care intră în contact.

Polygiene descrie tratamentul său textil ca fiind „durabil”, dar îi sfătuiește pe utilizatori să „le spele mai puțin și numai atunci când este nevoie”.

ARTICOLE SIMILARE

Un ou a depășit-o pe Kylie Jenner la numărul de aprecieri pe Instagram. Cum a reacționat vedeta

Andreea Damian

Premieră TNB ⎢ 1989. Jurnalul unei Revoluții

Ciocîrlan

Tina Turner spune că nu știe dacă îl poate ierta pe Ike „pentru tot ce mi-a făcut”

realitatea

Berlinale 2021 | Filmul românesc, rege la Berlin

Andreea Damian

Ce este toxemia de sarcină și cum luptăm cu ea – semne și simptome

Andreea Damian

Fiecare generatie crede ca este de sacrificiu. De ce?

realitatea

Scrie un comentariu