Tabu
Image default
CULTURESlider

Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR – Romanian sound of the Orient” la Opera Națională București

Pe data de 13 noiembrie 2023, ora 18:30, în incinta Operei Naționale București, urmează a se desfășura Proiectul cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, organizat de Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann și finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România, în parteneriat cu Opera Națională București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unei confirmări de participare trimisă în prealabil la adresa de e-mail: [email protected]

Parteneri Proiect: Opera Națională București, Arhivele Naționale ale României, Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Național al Literaturii Române, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV, Software Imagination & Vision (SIMAVI), BAUMIT, Continental Hotels, Prodal 94 și Carpatina.

Imagine

Proiectul realizat cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), este format din expoziție foto-documentară Dimitrie Cantemir, organizată de Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei și concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”:

Ansamblul ANTON PANN interpretează muzică veche românească, autenticitatea interpretativă bazându-se atât pe folosirea instrumentelor tradiționale, cât și pe o amplă activitate de cercetare în urma căreia au fost descoperite documente vechi și manuscrise, aflate în custodia bibliotecilor și mănăstirilor din România. Astfel, cu fiecare concert al Ansamblului Anton Pann, frumusețea demult uitată a muzicii vechi renaște în luminile scenei și compozitori valoroși din vechime sunt redescoperiți de către public.

În cadrul concertelor, vor fi interpretate 7 compoziții muzicale despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann și muzicienii invitați.

Unicitatea spectacolului va fi dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecția holografica a principelui Dimitrie Cantemir, care își va prezenta “personal” creațiile muzicale. 

Înainte de începerea concertului, în foayer, va putea fi vizitată Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei.

Din punct de vedere al conținutului, expoziția va cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția va conține reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.  

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Tot ce trebuie să știi despre faimoasele genți IT sau IT bags

Andreea Damian

Stephen King a renunțat la Facebook. Marea îngrijorare a autorului

Andreea Damian

Afla cateva obiceiuri care te ajuta sa-ti pastrezi silueta (partea II)

realitatea

Sărbătoritul zilei de 7 martie

realitatea

CHA CHA LITIX! Episodul 62. Politica… la microscop

realitatea

Stiai ca primul roman din lume a fost scris de o femeie?

realitatea

Scrie un comentariu