Tabu
CULTURESlider

Raport OCDE: Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume, raportat la numărul total al populației, potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Raportul, intitulat Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants, a fost comandat de Ministerul Afacerilor Externe al României.

Studiul arată că în 2015-2016, aproximativ 3,6 milioane de persoane născute în România trăiau în ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Între 2000-2001 și 2015-2016, numărul emigranților români a crescut, o creștere mai mare înregistrându-se între 2005-2006 și 2010-2011. În plus, în 2015-2016, cel puțin 17% din totalul populației născute în România trăia în țările membre OCDE.

În timp ce România s-a clasat pe locul cinci în totalul populației emigrante, aceasta a avut cea mai mare rată de emigrare dintre cele zece principale țări de origine ale emigranților care trăiesc în țările OCDE. Mai mult de 97% dintre emigranții români din întreaga lume trăiesc în țările OCDE, arată raportul. Marea majoritate a emigranților români (93%) care trăiesc în țările OCDE în 2015-2016 s-au aflat în doar zece țări și aproximativ 90% dintre românii plecați în afara granițelor se află în Europa.

Italia a fost principala țară gazdă, cu aproape o treime din populația emigranților români (peste 1 milion). A fost urmată de Germania (680.000) și Spania (573.000). Majoritatea emigranților locuiau în Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Franța sau Canada.

Între 2000-2001 și 2015-2016, populația de origine română în Regatul Unit a crescut cu un procent de 33%, în timp ce numărul emigranților români în Italia și Spania a crescut de 13 ori, respective de 10 ori. Israelul este singura țară OCDE în care numărul emigranților români a scăzut în ultimii 15 ani, datorită îmbătrânirii comunității românești și a intrărilor extrem de limitate.

De asemenea, raportul arată că aproape două treimi dintre emigranții români din Europa au declarat că au emigrat ca să se angajeze: în Regatul Unit (75%), Italia (67%) și Spania (63%). Al doilea motiv cel mai important pentru emigrare a fost familia, reprezentând 31% în întreaga Uniune Europeană. În timp ce ocuparea forței de muncă a fost principalul motiv pentru emigrare, doar unul din șapte emigranți români din UE a declarat că a avut o ofertă de muncă înainte de a pleca.

În același timp, în 2015-2016, 23% dintre emigranții români cu vârste peste 15 ani care trăiesc în țările OCDE aveau un nivel educațional ridicat, cu 11% mai mic decât populația generală străină. Cei mai mulți români cu studii universitare se află în Canada (77%) și Statele Unite (54%). La polul opus se află Italia (7% români cu studii superioare), Germania și Spania (ambele cu aproximativ 17%). Comparativ cu cetățenii din statele vecine stabiliți în afara granițelor țărilor de origine, românii plecați în străinătate sunt cel mai puțin educați. Doar Serbia – care nu este membră UE – are o diasporă mai puțin educată. Aproximativ 24% dintre femeile plecate în străinătate au studii superioare, comparativ cu 21% dintre bărbați.

Raportul poate fi studiat aici.

ARTICOLE SIMILARE

De ce să așezi cactusul întotdeauna lângă televizor? Asta îți va schimba viața

Andreea Damian

De ce femeile preferă bărbații cu barbă?

Andreea Damian

Cartea de credit „sexistă” de la Apple investigată de autoritatea de reglementare a SUA

realitatea

Cum arata Bianca Rus cand si-a facut aparitia in showbiz!

Prințesa Urbană, mărturii înfiorătoare despre situația de la Spitalul din Suceava

Andreea Damian

Simbolul care reflectă vremurile pe care le trăim. Cum au apărut măștile în artă

Andreea Damian

Scrie un comentariu