Tabu
CULTURESlider

RUSIA – eliminată de la Olimpiada de la Tokyo și de la Campionatul Mondial de Fotbal

Rusia a fost pedepsită cu eliminarea din toate competițiile sportive pe o perioadă de patru ani de către Agenția Mondială Anti-Drog (Wada), din cauza folosirii unor substanțe interzise de către atleții ruși. Asta înseamnă că Rusia nu va fi reprezentată oficial, adică nu i se va prezenta steagul și nu i se va cânta imnul, la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 și la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar din 2022. Atleții ruși care pot dovedi că nu sunt implicați în scandalul de dopaj pot participa la competiții, însă sub un steag neutru. Decizia de pedepsire a Rusiei a fost luată în unanimitate de către Comitetul Executiv al WADA, întrunit la Lausanne, Elveția.

În condiții similare, 30 de ruși au concurat la Campionatele Mondiale de atletism din acest an sub numele de „Sportivi neutri autorizați”. Este cea mai severă sancțiune împotriva țării, care a fost acuzată că a condus un program de dopaj sistemic și a șters probe cruciale de laborator.

Președintele Wada, Sir Craig Reedie, a declarat: „De prea mult timp, dopajul rusesc a distrus sportul curat. Rusiei i s-au oferit ocazii de a-și face ordine în casă și de a se alătura comunității antidoping mondiale pentru binele sportivilor și a integrității sportului, dar a ales în schimb să-și păstreze poziția prin înșelăciune și negare.

Rusia a mai primit în 2015 o suspendare pentru sportivii din competițiile de iarnă, așa că 168 de sportivi ruși au participat la Olimpiada de Iarnă din 2018 de la Pyeongchang sub un drapel neutru. Anul trecut, Wada a luat controversata decizie de a reinstitui agenția rusă antidoping (Rusada), cu condiția să respecte solicitările de partajare a rezultatelor laboratorului. Ulterior, s-a constatat că aceste rezultate au fost modificate și au dus la apeluri de pedepse reînnoite. „Manipularea flagrantă” a datelor laboratorului din Moscova a fost „o insultă a mișcării sportive la nivel mondial”.

 

ARTICOLE SIMILARE

Globurile de Aur 2021 | Cele mai surprinzătoare ținute de pe covorul roșu

Andreea Damian

Doua retete gustoase pentru postul Pastelui: pasta de masline cu nuci si piure de linte

realitatea

FOTO: Printul George la 1 an!

realitatea

Studiul care dă fiori! Cât rezistă, de fapt, coronavirusul pe suprafeţe și în aer

Andreea Damian

Iron Maiden vine în România! Când va concerta trupa

Andreea Damian

Burgerii, fructele, pâinea: cele 10 alimente pe care ar trebui să le cumperi doar dacă sunt organice

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu