Tabu
Image default
LIFESTYLE

Scandalos, doamnele poartă pantaloni

Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Multe dintre obiectele pe care femeile le poartă astăzi le-au fost, nu de mult, in­ter­zise… Până să fie introduși în modă de Katherine Hepburn și Marlene Dietrich, pantalonii erau purtați de femeile lucră­toa­re în mine (în An­glia) sau de fe­me­ile-fermier americane.

În Franța nu­mai o aprobare de la prefectură îți putea da dreptul la un asemenea lux. Istoria pantalonilor este legată de îmblânzirea cailor – evident im­po­sibil de încălecat altfel. De aceea pri­mii pantaloni îi găsim în rândul popoa­relor nomade care populau Iranul actual. Mai apoi, în antichitate, perșii au fost cei care au introdus pantalonii în Europa – unde numai membrii ca­valeriei armate îi purtau. În Europa nu­mai în secolul al XVIII-lea avem primele femei în pantaloni.

Termenul însuși vine de la un personaj al teatrului ve­nețian, Pantaleone, un bătrân vicios care purta un fel de salopetă. În Europa și Statele Unite, bana­lii pantaloni au marcat, pâ­nă de curând, diferența dintre sexe. Da­­­că starurile din Hollywoodul anilor ’30 își permiteau să îi poarte (la fel și femeile aviator), pantalonii au fost utilizați și de mișcarea sufragetelor (femeile care cereau dreptul la vot) pentru a simboliza lupta lor de recunoaștere socială.

Numai transformări sociale adânci, dublate de efortul susținut al nonconformistelor vremii a făcut ca, în 1960, André Courrèges – „vinovat“, de altfel, și de lansarea minijupei – să îndrăznească să propună pantalonul de damă în salonul său de hautecouture. Atunci a fost deschisă calea jeans-chic-ului fără de care nici una dintre dumneavoastră nu ați putea concepe viața astăzi.

ARTICOLE SIMILARE

Fratele Simonei Trasca a murit in Inchisoarea Rahova: “E strigator la cer! Nu ne dau trupul lui acasa!”

Dorinţa de a avea dantura perfecta l-a ucis pe Adrian Pintea! FOTO SOCANT

Ce restricții ne așteaptă de Crăciun și Revelion

Andreea Damian

Ce s-a ÎNTÂMPLAT CU ANTONIA şi cu soţul ei, VINCENZO!

Cum sa-¦ dormi cu un câine, un pisoi și iubitul în același pat

realitatea

Campari aniversează 150 de ani cu etichete arty

realitatea

Scrie un comentariu