Tabu
Image default
HEALTH

Schimbări majore în sănătate! Poți alege contra cost la ce medic vrei să mergi + servicii medicale speciale pe bani în spitalele publice -DOCUMENT

Ministerul Sănătății vrea să aducă schimbări importante în sistemul sanitar. Astfel, o nouă strategie națională de sănătate, pentru perioada 2022-2030, a fost elaborată și publicată pe site-ul instituției, iar principalele obiective ale acesteia sunt: reducerea mortalității evitabile, creșterea calității vieții și a numărului de ani de viață sănătoși, îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate prin investiții în infrastructura de sănătate, precum și îmbunătățirea accesului în timp util la aceste servicii și la tehnologii medicale sigure.

În ea se vorbește foarte clar de posibilitatea ca spitalele publice să poată efectua servicii contra cost și să obțină astfel venituri proprii.

De exemplu poți alege prin plata unei taxe la ce medic vrei să mergi pentru a fi consultat și de asemenea spitalele publice pot încheia contracte de asistență medicală cu societăți de asigurări, cu persoane fizice, dar totul ”în condițiile partajării veniturilor respective cu personalul implicat” pentru a elimina plățile informale care se efectuau până acum.

”Reglementarea posibilităţii ca spitalele publice să obţină venituri din servicii medicale furnizate contra cost, prin contract cu pacienţii sau cu societăţile de asigurare, în condițiile partajării veniturilor respective cu personalul implicat. Măsura e condiţionată de funcţionarea sistemului e-trimiteri în cadrul PIAS (platforma informatică a asigurărilor sociale de sănătate) şi implementarea sa ar putea începe în al treilea trimestru al anului 2025, conform Strategiei Naționale de Sănătate.

Din 2026 pacientul va avea posibilitatea să îşi aleagă, contra cost, medicul care îl va trata într-un spital de stat.

În primul trimestru din 2026 începe “pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii elective în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei plăți reglementate legal și suportate de beneficiar, precum și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în Strategia Naţională de Sănătate.

VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL AL STRATEGIEI NATIONALE DE SANATATE 2022-2030

ARTICOLE SIMILARE

Pericolul pe care îl ascund scaunele de mașină

Andreea Damian

7 băuturi pentru o hidratare eficientă

Andreea Damian

Boala care poate duce la deces, dar poate fi prevenită. Sfaturi pentru toate femeile care au aceste simptome

Oana

Stresul cronic, un „cocktail rău” pentru inimă

Andreea Damian

Obiceiuri sanatoase la micul dejun, pranz si cina

realitatea

Roșcatele simt durerea diferit. Ce alte beneficii surprinzătoare le aduce culoarea părului

Andreea Damian

Scrie un comentariu