Tabu
HEALTHSlider

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci prea repede

Fie că este vorba de micul dejun, prânz sau cină, rezultatul este același. Mănânci din farfurie în cincisprezece minute pe ceas. Un obicei prost, spun experții, care poate avea rezultate nemiloase. Iată ce se întâmplă în organism când mănânci prea repede.

Balonare

Durează aproximativ treizeci de minute până când corpul observă că nu-i mai este foame. Totul se face prin intermediul hormonilor din intestinul subțire, care sunt activați și trimit un mesaj hipotalamusului, parte care guvernează, printre altele, senzația de sațietate. Deci, dacă îți ia zece minute să termini ce ai în farfurie, îți va fi în continuare foame și vei continua să mănânci.

Durerile mici de stomac sunt una dintre principalele consecințe ale unei mese rapide. Digestia începe în stadiul de mestecat, explică nutriționiștii. De fapt, dacă nu mesteci suficient mâncare, ea ajunge aproape întreagă în stomac. Prin urmare, acesta din urmă trebuie să mobilizeze multă energie ca s-o „atace”. Acest efort suplimentar este cel care provoacă dureri de stomac. Pentru a evita aceste inconveniente, este recomandabil să luați mici pauze în timpul mesei. De exemplu, vorbiți”

Oboseală

După pauza de masă, îți simți pleoapele grele în fața computerului și ești pe cale să adormi. Dă vina pe sandvișul pe care l-ai devorat în mai puțin timp decât trebuia. Digestia necesită întotdeauna multă energie din corp, motiv pentru care poate apărea oboseala după ce ai luat masa.

Tulburări de dispoziție

Potrivit lui Gilles Mithieux, calitatea vieții noastre depinde direct de modul în care mâncăm, desigur, dar și de modul în care ingerăm alimente. „Există 10% din neuronii corpului în intestine, care este cheia digestiei. Prin urmare, este evident că acest organ este direct legat de creier. Dacă mâncăm prea repede, intestinele vor observa acest lucru și vor trimite un mesaj creierului. Acesta din urmă ne va tulbura starea de spirit”, precizează expertul, potrivit Madame Figaro. Dovada este că simțim un sentiment de seninătate după ce am mâncat corect și încet. „Modul în care mâncăm ne definește. Acest pas nu trebuie subestimat”, insistă Mithiuex.

Creștere în greutate

În medie, senzația de sațietate apare după aproximativ o jumătate de oră. Dacă mănânci repede, va dura mult timp până se te simți sătul și vei continua să mănânci. Consecința? Te ve îngrășa. De asemenea, se recomandă să începi masa cu supă sau legume crude: „ambele sunt sărace în nutrienți care oferă energie, dar inițiați procesul care duce la senzația de sațietate. Va fi mai dificil să termini felul principal care urmează. Este un sfat pentru menținerea greutății sănătoase”, spune Gilles Mithieux. Un alt aspect important, este indicat să nu te așezi la masă când îți este foarte foame, altfel vei devora totul în cinci minute. Ideal ar fi să începi să mănânci când simți o senzație ușoară de foame.

ARTICOLE SIMILARE

Cum îți pune ora de vară sănătatea în pericol

Andreea Damian

Gigantul din industria cosmetică și-a cerut falimentul după 138 de ani de activitate. E prezent și în România

Andreea Damian

Theo Rose și Anghel Damian, nași de cununie în biserică, deși nu sunt căsătoriți

Andreea Damian

Bella Hadid și Rihanna reînvie această tunsoare din anii 2000

Andreea Damian

Există un oraș italian – Piobicco – unde se celebrează urâțenia și a ajuns celebru

realitatea

Festivalul de Film de la Veneţia va avea loc în septembrie

Andreea Damian

Scrie un comentariu