Tabu
Image default
CULTURE

Simt enorm şi văd delicat

Încă de la intens lăudatul şi mult premiatul debut al lui Filip Florian, Degete mici, a fost evident faptul că s-a născut un nou mod de a spune poveşti. O naraţiune densă, îmbibată de plăcerea amănuntului, de muzicalitatea subtilă a prozei care se întinde pe pagini întregi, hrănind imaginaţia şi creând tablouri vaste, statice, întrerupte de pasaje bruşte de acţiune.

Ultimul său roman, Toate bufniţele (Ed. Polirom, 2012) este o poveste despre miracolul prieteniei. A prieteniei neverosimile care se naşte între cei doi naratori ale căror voci, alternate, duc mai departe sarcina narării. Una, a adolescentului rebel, crescut de o familie prea blazată să-i ofere dragoste, într-o mică localitate de capăt de lume, e vioaie, ezitant-onirică şi devorează prezentul cu o curiozitate etern-tinerească. Cealaltă, a “domnului de la Bucureşti”, respectat de toată lumea, e nostalgică, marcată de toate traumele unui trecut cumplit, care traversează cel de-al doilea război mondial, pierderea fiinţelor iubite, dizolvarea treptată a identităţii. Trecerea de la o voce la alta e bruscă, neanunţată, surprinzătoare chiar, pentru că, pe măsură ce prietenia se aprofundează, acestea încep să capete o tonalitate din ce în ce mai apropiată.

Prietenia e iniţiere, mântuire şi, până la final, contopire. De la caietul galben al străinului generos, care-l salvează pe puştanul luat la bătaie de un mecanic violent şi-l duce acasă, să-l hrănească şi să-l spele (punctul de pornire al frumoasei prietenii) şi până la caietul galben în care eul narativ – june îşi aşterne povestea, nu e decât o înşiruire de paşi. Acea introducere în magia ornitologiei, care smulge personajele din sordidul cotidian – descris, după cum am spus, cu un “simţ enorm” şi le transferă într-o lume paralelă, diafană, cu un limbaj enigmatic, misterios, neaccesibil profanilor.

ARTICOLE SIMILARE

Festivalul Surya Psywaves la Vama Veche

realitatea

Sărbătoritul zilei de 10 iulie

realitatea

Squid Game | Ce nu știai despre serialul care face furori în toată lumea

Andreea Damian

Emoţie, trăire şi simţire românească, cu tenorul Ștefan von Korch, la Nürnberg în concertul DOR

Tabu Tabu

Spike Lee va conduce juriul Festivalului de Film de la Cannes din 2020

realitatea

Un nou spectacol „Scooby-Doo si Misterul Piramidei”

Scrie un comentariu