Home > Agenda > Simt enorm şi văd delicat

Simt enorm şi văd delicat

Încă de la intens lăudatul şi mult premiatul debut al lui Filip Florian, Degete mici, a fost evident faptul că s-a născut un nou mod de a spune poveşti. O naraţiune densă, îmbibată de plăcerea amănuntului, de muzicalitatea subtilă a prozei care se întinde pe pagini întregi, hrănind imaginaţia şi creând tablouri vaste, statice, întrerupte de pasaje bruşte de acţiune.

Ultimul său roman, Toate bufniţele (Ed. Polirom, 2012) este o poveste despre miracolul prieteniei. A prieteniei neverosimile care se naşte între cei doi naratori ale căror voci, alternate, duc mai departe sarcina narării. Una, a adolescentului rebel, crescut de o familie prea blazată să-i ofere dragoste, într-o mică localitate de capăt de lume, e vioaie, ezitant-onirică şi devorează prezentul cu o curiozitate etern-tinerească. Cealaltă, a “domnului de la Bucureşti”, respectat de toată lumea, e nostalgică, marcată de toate traumele unui trecut cumplit, care traversează cel de-al doilea război mondial, pierderea fiinţelor iubite, dizolvarea treptată a identităţii. Trecerea de la o voce la alta e bruscă, neanunţată, surprinzătoare chiar, pentru că, pe măsură ce prietenia se aprofundează, acestea încep să capete o tonalitate din ce în ce mai apropiată.

Prietenia e iniţiere, mântuire şi, până la final, contopire. De la caietul galben al străinului generos, care-l salvează pe puştanul luat la bătaie de un mecanic violent şi-l duce acasă, să-l hrănească şi să-l spele (punctul de pornire al frumoasei prietenii) şi până la caietul galben în care eul narativ – june îşi aşterne povestea, nu e decât o înşiruire de paşi. Acea introducere în magia ornitologiei, care smulge personajele din sordidul cotidian – descris, după cum am spus, cu un “simţ enorm” şi le transferă într-o lume paralelă, diafană, cu un limbaj enigmatic, misterios, neaccesibil profanilor.

Articole asemanatoare
Femeile sunt mai bine reprezentate în literatura secolului 19 decât în cea modernă
Cele mai frumoase citate din literatura franceza!
Castiga unul din cele 5 romane „Cercul lui Solomon”!
Lansare Cercul lui Solomon

Comenteaza acest articol

Simt enorm şi văd delicat

by   1 min
0