Tabu
Image default
CULTUREHEALTHSlider

Șocant! 21 dintre primele 30 cele mai poluate orașe ale lumii se află în aceeași țară

India are 21 din primele 30 cele mai poluate orașe din lume, iar șase dintre acestea se află în top 10, potrivit IQAir AirVisual’s 2019 World Air Quality Report.

Ghaziabad, un oraș satelit al capitalei New Delhi din nordul statului Uttar Pradesh, este clasat drept cel mai poluat oraș din lume, potrivit CNN.

Cercetătorii de la IQAir, o companie de tehnologie care măsoară și calitatea aerului, au adunat datele de la stațiile de monitorizare aflate la sol, care măsoară nivelul de microparticule (PM 2.5) pe metru cub. Aceste particule microscopice, mai mici de 2,5 microni în diametru, sunt considerate foarte periculoase pentru că sunt destul de mici pentru a intra în plămâni și în sistemul cardiovascular. Microparticulele includ sulfați, nitrați și carbon. Expunerea la astfel de particule a fost legată de afecțiuni pulmonare și cardiovasculare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului provoacă aproximativ 7 milioane de decese premature pe an la nivel global, în principal ca urmare a creșterii mortalității cauzate de boli cardiovasculare, cancere și infecții respiratorii. Se estimează că peste 80% locuiesc în zonele urbane care monitorizează poluarea aerului sunt expuse la niveluri de calitate a aerului care depășesc limitele orientative OMS, cu țările cu venituri mici și medii cel mai expus.

„Poluarea aerului constituie cel mai mare risc pentru sănătatea mediului cu care se confruntă populația noastră globală”, se arată în raportul AirVisual. Sudul Asiei reprezintă o zonă problematică, 27 din cele mai poluate 30 de orașe aflându-se în India, Pakistan și Bangladesh.

ARTICOLE SIMILARE

Emily in Paris revine cu sezonul 2. Când va fi lansat. Vezi primele imagini!

Andreea Damian

Diskoteka HIT The TOWN! Ediția a 3-a a festivalului va avea loc la Iași, între 9-10 septembrie

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Pierderea mirosului îi ajută pe pacienții cu Covid-19 să devină creativi în bucătărie

Andreea Damian

Englezii avertizați cu invazie de șobolani, 120 de milioane de rozători așteaptă să le intre în case

realitatea

Vlad Gherman și Oana Moșneagu din „Adela” au făcut anunțul: „Răspunsul este da”

Andreea Damian

Scrie un comentariu