Home > Agenda > Șocant! 21 dintre primele 30 cele mai poluate orașe ale lumii se află în aceeași țară

Șocant! 21 dintre primele 30 cele mai poluate orașe ale lumii se află în aceeași țară

poluare

India are 21 din primele 30 cele mai poluate orașe din lume, iar șase dintre acestea se află în top 10, potrivit IQAir AirVisual’s 2019 World Air Quality Report.

Ghaziabad, un oraș satelit al capitalei New Delhi din nordul statului Uttar Pradesh, este clasat drept cel mai poluat oraș din lume, potrivit CNN.

Cercetătorii de la IQAir, o companie de tehnologie care măsoară și calitatea aerului, au adunat datele de la stațiile de monitorizare aflate la sol, care măsoară nivelul de microparticule (PM 2.5) pe metru cub. Aceste particule microscopice, mai mici de 2,5 microni în diametru, sunt considerate foarte periculoase pentru că sunt destul de mici pentru a intra în plămâni și în sistemul cardiovascular. Microparticulele includ sulfați, nitrați și carbon. Expunerea la astfel de particule a fost legată de afecțiuni pulmonare și cardiovasculare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului provoacă aproximativ 7 milioane de decese premature pe an la nivel global, în principal ca urmare a creșterii mortalității cauzate de boli cardiovasculare, cancere și infecții respiratorii. Se estimează că peste 80% locuiesc în zonele urbane care monitorizează poluarea aerului sunt expuse la niveluri de calitate a aerului care depășesc limitele orientative OMS, cu țările cu venituri mici și medii cel mai expus.

„Poluarea aerului constituie cel mai mare risc pentru sănătatea mediului cu care se confruntă populația noastră globală”, se arată în raportul AirVisual. Sudul Asiei reprezintă o zonă problematică, 27 din cele mai poluate 30 de orașe aflându-se în India, Pakistan și Bangladesh.

Articole asemanatoare
coronavirus
Efectele „benefice” ale epidemiei de coronavirus
mască medicinală
Adevărul despre masca medicinală: cât ne protejează, de fapt, împotriva gripei, coronavirusului și poluării?
poluarea
Poluarea cu microplastic se revarsă peste locuitorii oraşelor
poluarea
India, țara cu cele mai multe decese cauzate de poluare la nivel mondial

Comenteaza acest articol

Șocant! 21 dintre primele 30 cele mai poluate orașe ale lumii se află în aceeași țară

by Andreea Damian   1 min
0