Tabu
CULTURE

Stiai ca exercitiile pentru creier amana dementa?

Medicii au tot predicat, vreme de ani de zile, ca folosirea asidua a creierului in anii mai inaintati il stimuleaza si amana instalarea dementei. Dar ultimele cercetari arata ca lucrurile nu sunt atat de simple.

 

Un studiu efectuat pe 1157 de barbati si femei cu varste de peste 65 de ani, initiat de doctorul Robert Wilson, de la Rush University Medical Center din Chicago, a aratat ca oamenii care raman activi din punct de vedere intelectual – jucand carti, vizitand muzee sau citind- sunt diagnosticati cu dementa mai tarziu decat cei care nu isi exerseaza aptitudinile cognitive. Numai ca, odata ce dementa este instalata, cei care si-au folosit mai mult creierul au un declin mult mai rapid. In cei 12 ani in care s-a derulat studiul, pentru fiecare punct castigat ca masura a activitatii cognitive, grupul stimulat intelectual a cunoscut un declin cu 52% mai mare decat celalalt grup.   

 

Doctorul Wilson a declarat ca “Activitatea creierului nu opreste biologia dementei, dar, pentru un timp, e eficienta in amanarea simptomelor. Dar beneficiul amanarii simptomelor initiale are un cost foarte mare in progresul dementei.”

 

In timp ce exercitiile pentru creier ajuta la buna lui functionare in ciuda schimbarilor biologice cauzate de dementa si Alzheimer, la un anumit moment aceste activitati nu mai pot compensa deteriorarea creierului.

 

Rezultatele studiului au fost publicate deja in Neurology si, spun alti medici, nu ar trebui sa ii descurajeze pe oameni sa ramana activi din punct de vedere intelectual.  

 

ARTICOLE SIMILARE

Jason Momoa, în discuţii pentru a se alătura „Fast and Furious 10”

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

GEO SAIZESCU a murit!

Proiecţii gratuite de filme documentare pe probleme de mediu, la Bucureşti şi Sibiu

Andreea Damian

Terasă, grădină și multe cărți la Cărturești

realitatea

Astra Film Festival de la Sibiu | 71 de filme în 8 zile de proiecție

Andreea Damian

Scrie un comentariu