Tabu
CULTURE

Stiai ca filmul ‘The King’s Speech’ ii ajuta pe copiii care sufera de balbaiala?

Aproape ca nu mai exista niciun dubiu ca filmul ‘The King’s Speech’ va lua Oscarul pentru cel mai bun film anul acesta.
Un film despre un rege balbait, fara sex, curse de masini sau super eroi. Si totusi, ‘The King’s Speech’ este un film despre un erou, unul care lupta cu un inamic invizibil care il face incapabil sa vorbeasca in fata a 70 de milioane de oameni. Dincolo de calitatile lui artistice, filmul a revelat adevaruri fascinante despre balbaiala fiind recunoscut si placut de multe persoane care au acest defect de vorbire.

Pentru Erik Yehl, un baietel de 11 ani din Chicago, care a inceput sa se balbaie cand era la gradinita, mesajul filmului este: " Nu sunt prost". Exista un stigmat ce planeaza asupra persoanelor care se balbaie, acela ca, daca pronunta cuvintele cu greutate, atunci si mintea lor functioneaza mai greu. "Creierul oamenilor care se balbaie este perfect normal. Ei nu sunt surzi si nu au nevoie sa li se spuna sa respire. Ei au doar nevoie sa fie ascultati", spune Susan Hardy, care a urmarit filmul impreuna cu fiul ei de 14 ani care se balbaie.

Filmul se centreaza pe relatia dintre regele George al VI-lea jucat de Colin Firth si excentricul sau terapeut care insista sa-l ajute sa scape de acest defect de vorbire. Balbaiala afecteaza aproape 1% din populatia globului. In general debuteaza in copilarie atunci cand copiii incep sa invete sa vorbeasca si este mai des intalnita la baieti. In jur de 5% dintre copii se balbaie, dar cei mai multi dintre ei depasesc acest defect de vorbire.  Se pare ca balbaiala este genetica.

Un alt lucru surprinzator relevat de film este acela ca de multe ori cantatul elimina balbaiala. Unii experti considera ca balbaiala dispare atunci cand persoanele vorbesc cu copiii sau cu animalele, cand imita un dialect strain sau cand joaca pe scena.
Actrita Emily Blunt a declarat ca a ales sa devina actrita cand si-a dat seama ca jucand intr-o piesa de teatru a scapat de balbaiala.

ARTICOLE SIMILARE

Imagini emoționante din documentarul despre viața lui Paul Walker

Andreea Damian

Liam Neeson va juca în „Bărbați în negru”

Andreea Damian

432 de milioane de dolari a obținut Ed Sheeran din încasările turneului din 2018

realitatea

Vittorio Missoni. Missoni – tradiția colorată

realitatea

STING in concert la Bucuresti

realitatea

Fenomenele meteorologice extreme au strămutat 7 milioane de oameni în prima jumătate a anului 2019

Andreea Damian

Scrie un comentariu