Home > Agenda > Stiai ca in timpul domniei Elizabeta a II-a la Casa Alba s-au perindat 11 presedinti?

Stiai ca in timpul domniei Elizabeta a II-a la Casa Alba s-au perindat 11 presedinti?

Elizabeta a II-a s-a nascut la 21 aprilie 1926 si a devenit regina in 1952, dupa moartea tatalui ei, George al VI-lea. In timpul domniei ei de 58 de ani, a devenit regina a altor 25 de tari din Commonwealth si a fost suverana a 32 de natiuni, jumatate dintre care au devenit mai tarziu republici. In tot acest timp, la Casa Alba s-au perindat 11 presedinti.

In timp ce sanatatea regelui George al VI-lea al Marii Britanii se degrada in 1951, Printesa Elisabeta a inceput sa ii tina locul la ceremonii. In octombrie 1951, Elisabeta l-a intalnit pe presedintele SUA, Harry S. Truman. Elisabeta a fost incoronata regina la Westminster Abbey pe 2 iunie 1953, iar intreaga ceremonie a fost televizata in Commonwealth si privita de aproximativ 20 de milioane de britanici. La incoronare, regina a purtat o rochie facuta de Norman Hartnell. Regina a continuat pe parcursul domniei ei sa se intalneasca cu presedintii americani Eisenhower, Kennedy, Nixon, Ford, Carter, Reagan, George Bush, Bill Clinton, George W. Bush si Barack Obama.

Singurul presedinte pe care Elisabeta nu l-a intalnit a fost Lyndon B. Johnson, care a preluat functia de presedinte al Statelor Unite dupa asasinarea lui Kennedy; iar pe Herbert Hoover, regina l-a intalnit cand acesta nu mai era presedinte.

Regina Elisabeta a avut patru copii: Printul Charles, Print de Wales, casatorit cu Lady Diana Spencer, ai carui urmasi sunt Printul William si Printul Henry (printul s-a recasatorit in 2005 cu Camilla Parker Bowles); Printesa Anne, casatorita cu Mark Phillips si Timothy Laurence; Printul Andrew, duce de York, si Printul Edward, conte de Wessex. Primul mostenitor al coroanei britanice este, in linie directa, Printul William. 

Articole asemanatoare
Sex, minciuni și înregistrări audio: adevăruri murdare despre familia regală britanică
De ce doamnele familiei regale britanice poartă pălării și după ce criterii le aleg
Printul Harry
Cum a reacționat Regina când a aflat că Prințul Harry nu va încheia un prenupțial
Graviduța Kate Middleton și gestul care a înfuriat-o pe Regină

Loading...

Comenteaza acest articol

Stiai ca in timpul domniei Elizabeta a II-a la Casa Alba s-au perindat 11 presedinti?

by realitatea   1 min
0