Tabu
CULTURE

Stiai ca primul roman din lume a fost scris de o femeie?

Desi se zice ca femeia ar fi devenit om doar de cateva decenii incoace, iata ca femeile i-au intrecut pe barbati chiar si la capitolul romane.
Sa incepem cu primul roman scris vreodata. Ei bine da, in anul 1007, pe cand barbatii erau plecati la vanatoare, o femeie din Japonia, Murasaki Shikibu (“Murasaki- inseamna “purpuriu- sau “violet- in limba japoneza) a scris primul roman din lume. Cartea intitulata “Povestea lui Genji- vorbeste despre un print plecat in cautarea iubirii si a intelepciunii. In traducerea ei in engleza, cartea cuprinde 54 de capitole insumand peste 1000 de pagini.
De fapt, in perioada Evului Mediu majoritatea romanelor povesteau despre regi si cavaleri curajosi. In jurul anului 1500 insa, miscarea anti-romantica a luat amploare si raufacatorii au devenit personajele principale din romane. Primul roman de acest gen, “Viata lui Lazarillo de Tomes-, dateaza din 1554, dar autorul ei nu este cunoscut. Scrisa intr-un registru diferit de cel al cartilor romantice, romanul povesteste despre un baiat sarac care isi castiga existenta inselandu-i pe cei care il anjajau.
Tot la capitolul romane, trebuie spus ca francezii au inventat antiromanul. Scriitori “antinovelisti- insistau ca romanele traditionale prezentau o imagine falsa asupra lumii. Ceva in genul reality show-urilor. Evident ca o includeau si pe Murasaki Shikibu in categoria celor care deformaseara realitate. Ca o replica la aceasta tendinta de a crea caractere si situatii nerealiste, “antinovelistii- s-au concentrat pe descrierea detaliilor vietii si lumii reale.
Nu putem vorbi despre romane fara a aminti ca cele mai multe carti scrie vreodata au apartinut tot unei femei. Barbara Cartland, care a murit in anul 2000, la varsta de 99 de ani, a scris nu mai putin de 723 (in medie un roman la fiecare doua saptamani). Scriitoarea a vandut peste un trilion de exemplare, iar cartile ei au fost traduse in 36 de limbi.
Cat despre cel mai rapid vandut roman din lume, el ii apartine de buna seama tot unei femei: JK Rowling. Cartea a saptea si ultima din seria “Harry Potter-, intitulata “Harry Potter si Talismanele mortii- s-a vandut in 11 de milioane de exemplare in 24 de ore. La zece ani dupa aparitia primei parti, cartea s-a vandut in total in peste 350 de milioane de exemplare.

ARTICOLE SIMILARE

Jazz And More la Sibiu

realitatea

Bilanț îngrijorător: peste 100.000 de specii sunt amenințate cu dispariția

Andreea Damian

„Politisti fara Frontiere” revine cu sezonul al doilea!

Filmul Last Christmas devine noul clasic de Crăciun

Andreea Damian

O pădure cât un teren de fotbal a dispărut în fiecare secundă din 2017, România taie copaci în disperare

Dora Constantinovici

Sărbătoritul zilei de 21 decembrie

realitatea

Scrie un comentariu