Tabu
CULTURE

Stiai ca singuratatea este o boala contagioasa?

John Cacioppo, psiholog la Universitatea din Chicago, crede ca singuratatea este un fenomen care exista intr-o societate si care se poate propaga inauntrul ei, de la o persoana la alta, ca o boala. Convingerea lui se bazeaza pe studii.

Concluziile lui, publicate in Journal of Personality and Social Psychology, si la care a ajuns impreuna cu Dr Nicholas Christakis de la Harvard si James Fowler de la University of California, au aratat ca singuratatea se propaga ca un val intr-o retea de oameni. Cacioppo a folosit pentru studiul sau acelasi esantion utilizat de catre Fowler si Christakis pentru alte studii: dintre 5200 de persoane care au fost observate de-a lungul timpului, 4500 de voluntari au raspuns, din 1983, la chestionare saptamanale privind starea de singuratate pe care au resimtit-o. Pentru ca prietenii si rudele lor participau, de asemenea, la studiu, a fost usor de observat si felul in care singuratatea unora ii afecta pe ceilalti. Iar rezultatele au fost uimitoare: se pare ca daca o persoana a raportat ca s-a simtit singura, cele mai apropiate persoane incepeau, in decurs de doi ani, sa se simta, de asemenea, singure. Efectul de propagare a singuratatii era cu atat mai puternic cu cat legaturile dintre persoane erau mai apropiate. Cacioppo explica: “Singuratatea a fost conceputa in trecut ca parte a depresiei, introvertirii sau a timiditatii. Dar studiile noastre au aratat ca singuratatea este o stare umana fundamentala, la fel ca foamea sau setea.” Cercetatorul crede, deci, ca singuratatea este un indicator al sanatatii speciei noastre, si a felului in care ne integram, ca si populatie.

Cat despre felul in care se imprastie singuratatea, cercetatorii au aratat transmiterea se bazeaza pe sentimentele de neincredere si negativitate. “Oamenii care se simt singuri vad viata sociala ca amenintatoare.Poate ca nu sunt constienti de asta, dar incep sa aiba ganduri negative despre alte persoane, ceea ce ii determina sa isi indeparteze prietenii si ii determina pe prieteni, la randul lor, sa devina negativisti si asa mai departe.”

ARTICOLE SIMILARE

GHEIȘA ⎢ Feminitate, artă și plăcere japoneză

Ciocîrlan

Solstițiul de vară, 21 iunie 2023. Ce este bine să facem în cea mai lungă zi din an. Tradiții și obiceiuri

Andreea Damian

JULIE & DANA SAVUICA – primul pictorial sexy impreuna! FOTO & interviu

Filmele lunii mai

realitatea

Arctic Monkeys a confirmat datele turneului european din 2023

Andreea Damian

Bucharest Flowers | Grădinile din jurul lumii, în Parcul Herăstrău, în weekend

Andreea Damian

Scrie un comentariu