Home > Agenda > STUDIU: câinii pot număra și prelucra în mod firesc numerele, la fel ca oamenii

STUDIU: câinii pot număra și prelucra în mod firesc numerele, la fel ca oamenii

„Înțelegerea mecanismelor neuronale, atât la oameni, cât și la nivelul speciilor, ne oferă idei despre modul în care creierul nostru a evoluat de-a lungul timpului”, a spus unul dintre autorii studiului.

În studiul intitulat „Canine Senseity of Quantity” și publicat în Biology Letters la începutul acestei luni, cercetătorii de la Universitatea Emory din Atlanta au descoperit că creierul unui câine procesează numerele într-un mod similar cu mintea umană. Animalele cu patru picioare folosesc o porțiune specifică din creierul lor pentru a calcula cantități numerice de bază, la fel ca regiunea în care oamenii au tipare neuronale sensibile la numere, potrivit studiului. „Munca noastră arată nu doar că și câinii folosesc o parte similară a creierului lor pentru a procesa un număr de obiecte așa cum fac oamenii – ci arată că nu trebuie să fie instruiți pentru a face acest lucru”, a spus Gregory Berns, un autor principal al studiului, într-o declarație.

Scanând activitatea creierului puilor de câini în timp ce aceștia vedeau diferite numere pe un ecran, echipa de cercetare a demonstrat că toți câinii au răspuns la cantitățile de puncte din cortexul lor parietotemporal. Această abilitate este probabil legată de nevoia animalului de a estima numărul prădătorilor din apropiere sau cantitatea de hrană pe care o poate obține sau, de ce nu,  cantitatea de veverițe pe care le poate fugări.

Unsprezece câini de rase diferite au fost folosiți în studiu și niciunul dintre ei nu a fost antrenat prealabil în „observarea numerelor”, a clarificat studiul. Aceste descoperiri pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă în continuare evoluția mamiferelor, precum și modalități de a trata mai bine anomaliile creierului și de a îmbunătăți funcțiile de inteligență artificială. „Înțelegerea mecanismelor neuronale, atât la oameni, cât și la nivelul speciilor, ne oferă idei atât despre cum au evoluat creierele noastre de-a lungul timpului, cât și cum funcționează acum”, a declarat coautorul Stella Lourenco.

Cercetarea mai arată că patrupezii respectă un model mai simplu de prelucrare neurologică decât oamenii, care sunt capabili să înțeleagă matematica mai complexă prin utilizarea cortexului prefrontal. „O parte din motivul pentru care suntem capabili să facem calcul și algebră este pentru că avem această abilitate fundamentală pentru numerotare pe care o împărtășim cu alte animale”, a spus Lauren Aulet, autorul principal al studiului.

Articole asemanatoare
De la Alice în Țara Minunilor la Frații Karamazov: top 3 cărți cu matematică
matematica
Tot ce ai nevoie ca să descoperi dragostea este matematica. Dar te ajută ecuațiile să-ți găsești iubirea?
pisici
Pisicilor le place să fie mângâiate iar acest obicei ne aduce numai beneficii
câini
Proprietarii de câini, mai fericiți decât cei care au pisici

Comenteaza acest articol

STUDIU: câinii pot număra și prelucra în mod firesc numerele, la fel ca oamenii

by realitatea   1 min
0