Tabu
CULTURESlider

STUDIU: trăim într-o galaxie zombie care a murit și a revenit la viață

Trăim în interiorul unei galaxii de tip zombie potrivit unui nou studiu. Galaxia noastră, Calea Lactee, se pare că a avut o viață anterioară din care s-a retras – „murind”. Sau cel puțin, așa arată calculele efectuate de astronomul japonez Masafumi Noguchi de la Universitatea Tohoku.

Noguchi a analizat istoria Căii Lactee într-o perioadă de timp de 10 miliarde de ani. El a vrut să explice misterul stelelelor Căii Lactee care pot fi împărțite în cele care sunt bogate în elementele “alfa” cum ar fi oxigenul, siliciul și magneziul, și cele care sunt pline de fier. Astronomul a creat un model care arată existența a două perioade separate de formare a stelelor.

Compoziția chimică a stelelor ne poate spune totul despre gazele care le-au format. Stelele memorează, în esență, cantitatea elementelor din care au fost alcătuite în momentul în care au fost create.

Noguchi a arătat că în timpul primei perioade de formare, în galaxie au existat fluxuri de gaz rece, ceea ce a dus la crearea primelor stele. Câteva milioane de ani după ce au apărut acestea, unele dintre stele au explodat devenind supernove și creând un număr mare de elemente alfa. Acestea, la rândul lor, s-au încorporat în alte stele.

Dar cu aproximativ 7 miliarde de ani în urmă, undele de șoc au încălzit gazul atât de mult încât fluxul în galaxia noastră s-a oprit. Tot atunci ar fi încetat și procesul de formare a stelelor pentru următoarele două miliarde de ani. Această perioadă “latentă” a fost notabilă pentru explozii de stele de lungă durată, care au pompat fier în gaz, schimbând compoziția stelelor. Apoi, după aproximativ alte două miliarde de ani, gazul s-a răcit suficient și a început să se formeze a doua generație de stele, inclusiv soarele nostru. Această nouă serie de stele a fost mult mai bogată în fier.

 

În coroborarea teoriei lui Noguchi despre Calea Lactee, cercetări anterioare au arătat că galaxia noastră vecină – Andromeda a creat și ea stele în două etape. În timp ce Noguchi spune că galaxiile spirale masive, cum ar fi Calea Lactee și nebuloasa Andromeda, au avut același model de formare, crede că galaxiile mai mici crează stelele fără oprire.

Concluziile sale într-o lucrare publicată în ediția din 26 iulie a revistei Nature – Jurnalul Internațional de Știință – sursa.

ARTICOLE SIMILARE

Decolteul inversat, tendința de primăvară care dezvăluie curba sânilor

Andreea Damian

Suma colosală câștigată de Ștefan Hrușcă din concertele de Crăciun

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 21 iunie

realitatea

Evoluția rochiei de mireasă și modul în care societatea s-a schimbat odată cu ea

Andreea Damian

Melania Trump le dă replica celor care au ironizat-o

Andreea Damian

Elena Perseil – Despre design, căsătorie și independență

realitatea

Scrie un comentariu