Home > Lifestyle > Stiri > Supa-crema de praz / Foto-Reteta de la Adriana Parissi

Supa-crema de praz / Foto-Reteta de la Adriana Parissi

Supa-crema de praz e favorita mea dupa un sezon de mancare grea. E timpul sa urmez o dieta de “dezintoxicare”.

Ca toata lumea imi promit si eu sa fac mai multa miscare, sa maninc mai multe legume si sa gatesc cit mai natural. Problema este de unde sa  incep?

SUPA CREMA DE PRAZ

Ingrediente:

3-4 fire de praz cu partea alba cit mai mare

1 ceapa mica

2 morcovi

1 telina mica sau 3 fire de telina

Citeva fire de marar si patrunjel proaspete

1,5l apa sau supa de pasare

Sare si piper dupa gust

Brinza telemea sau cascaval

Preparare:

Se taie prazul in rondele de circa 1 cm grosime si se lasa la inmuiat in apa rece sa iasa tot nisipul din el. Separat se toaca ceapa in bucatele si se curata celelate zarzavaturi care se vor fierbe intregi. Unele gospodine paseaza toate legumele nu numai prazul. Personal gasesc ca morcovii si telina atenueaza gustul dulceag al prazului, care mie imi place in mod deosebit, si de aceea am ales sa le scot dupa fierbere si sa folosesc morcovii in salata boeuf, iar telina (radacina) in piure, in loc de cartofi sau combinat cu cartofi. In paranteza fie spus, piureul de telina ingrasa mai putin decit cel de cartofi.

Se scoate prazul spalat din apa si se zvinta bine. Se prajeste in ulei impreuna cu ceapa, apoi se adauga circa 1,5l apa, legumele, verdeata tocata – pastram numai putin din verdeata pentru décor – sare si piper dupa gust.

Pentru o supa mai hranitoare se poate folosi supa de pasare in loc de apa.

Se fierbe supa, pina cind legumele sint patrunse. Se scot morcovii si telina iar restul se paseaza cu ajutorul unui blender. Se serveste cu verdeata si brinza telemea rasa. Alternativ se poate rade cascaval pe deasupra in loc de brinza telemea sau se poate adauga brinza rasa/cascavalul in compozitia supei. Contrastul ducle/sarat al prazului si al brinzei face aceasta supa irezistibila. Este foarte buna cu crutoane dar si cu piine proaspata, aburinda. Este foarte buna si hranitoare pentru convalescenti si copii mici.

ADRIANA PARISSI este scriitor si gastronom, corespondent special in Statele Unite. 

…O reteta usoara pentru cura de dezintoxicare: SUPA-CREMA DE PRAZ!

Articole asemanatoare
Conferinta FOOD is MEDICINE – ce trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi
“Verdeturi” 101
Pui la cuptor cu quinoa si Tabasco
Tot ceea ce stiai despre mancarea sanatoasa este GRESIT!

1 Response

Comenteaza acest articol

Supa-crema de praz / Foto-Reteta de la Adriana Parissi

by realitatea   1 min
1