Tabu
CULTURE Slider

Tentativă de furt la Muzeul Luvru

Activistul congolez Emery Mwazulu Diyabanza va fi judecat pe 3 decembrie, la Paris, pentru tentativa de furt a unei opere indoneziene expusă la Muzeul Luvru. 

Activistul congolez Emery Mwazulu Diyabanza a fost arestat la Paris în urma unei tentative de furt a unui obiect de artă expus în Muzeul Luvru, anunță Le Figaro.

Avocatul lui, Hakim Chergui, a oferit explicații în The Art Newspaper despre  incidentul care a avut loc joi, 22 octombrie 2020. Acesta îl va apăra luni în fața judecătorilor, care vor decide dacă va rămâne în libertate până la procesul din 3 decembrie. Emery Mwazulu Diyabanza va fi judecat pentru furt calificat.

Într-un videoclip publicat vineri pe Twitter, Emery Mwazulu Diyabanza își face apariția în aripa consacrată artelor din Africa, Asia și Oceania. Apucă o statuie și o zgâlțâie pentru a o da jos de pe soclu.

Am venit să recuperăm ceea ce ne aparține. Am venit să iau înapoi ceea ce a fost furat, ceea ce a fost furat din Africa, în numele poporului nostru, în numele patriei noastre din Africa.

declară Emery Mwazulu Diyabanza

Cineva încearcă să intervină și cere ca ușile muzeului să se închidă. Activistul congolez reacționează: „Unde este conștiința voastră?”

Interogați de The Art Newspaper, cei de la muzeul Luvru precizează că opera pe care activistul congolez a încercat să o fure este o sculptură de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care provine din Insula Flores, Indonezia.

Recidive 

Emery Mwazulu Diyabanza nu se află la prima tentativă. Ajutat de patru complici, a încercat să fure un potir funerar de la Muzeul Quai-Branly din Paris. Cei cinci militanți denunțau jefuirea Africii și revendicau restituirea operelor luate în timpul colonizării. Arestați pe 12 iunie în muzeul parizian, cei cinci inculpați s-au înfățișat pe 30 septembrie la tribunalul corecțional pentru „tentativă de furt în grup a unui obiect clasat”.

Miercuri, 14 octombrie, tribunalul corecțional din Paris l-a condamnat pe Emery Mwazulu Diyabanza pentru furt calificat. Sentința a constat într-o amendă în valoare de 1000 euro. Trei dintre militanții judecați împreună cu el au primit amenzi în valoare de 250, 750 și 1000 euro, iar cel de-al patrulea a scăpat fără sancțiuni.

Pe 30 iulie, Emery Mwazulu Diyabanza a fost arestat în Marsilia după ce a încercat să sustragă, de unul singur, un obiect din fildeș de la Muzeul Artelor Africane, Oceanice și Amerindiene.

La 10 septembrie, împreună cu trei acoliți, a încercat să transporte o sculptură congoleză de la Muzeul African din Berg en Dal (Pays-Bas), fiind arestat pe loc. După opt ore în custodia poliției, a fost repus în libertate.

Cine este Emery Mwazulu Diyabanza?

Emery Mwazulu Diyabanza s-a născut la Kinshasa, în Republica Democrată Congo și, după propriile afirmații, trăiește din vânzarea online de produse electronice. Își împarte timpul între Champigny-sur-Marne, o periferie pariziană, Lomé și Togo. În 2014, a fondat mișcarea  Unitate, Demnitate și Curaj, prin intermediul căreia militează pentru restituirea operelor africane. Congolezul susține că mișcarea are mai mult de 700 000 de membri din Europa și Africa, însă contul său de Facebook are mai puțin de 30 000 de abonați. Pe lângă aceste acțiuni, a a depus o plângere, pe 30 iunie, împotriva statului francez pentru „furt și tăinuire”, acte contestate vehement prin vocea ministrului Culturii de la acea vreme, Frank Riester. Purtând o beretă neagră în semn de omagiu pentru Black Panthers, militantul a declarat că a fost încarcerat după alegerile prezidențiale din 2011 din RDC, unde era cât pe ce să-și piardă viața.

ARTICOLE SIMILARE

Regina Elisabeta a II-a și prințul Filip s-au separat: trec săptămâni fără să se vadă unul pe celălalt

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 26 august

realitatea

Prințul Charles, relație secretă cu sora Prințesei Diana. Motivul neașteptat al despărțirii lor

Andreea Damian

KATE si WILLIAM vor avea si o fetita! Ce nume i s-a ales!

Află cine a câștigat finala “Câștigă cu Martini un Porsche Carrera 911”

Vedete nascute pe 22 august!

realitatea

Scrie un comentariu