Tabu
Image default
CULTURE Slider

Starul săpunului

Jiří Dokoupil reinventează pictura! Tablourile sale vibrante sunt create din baloane de săpun multicolore. Te invităm să descoperi mai multe despre universul fascinant al acestui artist vizual.

Scurtă biografie 

La doar 14 ani,  Jiří Georg Dokoupil a părăsit Cehoslovacia comunistă și s-a mutat în Germania de Vest. După ce a studiat arte în Köln și New York, și-a câștigat faima ca membru al Mülheimer Freiheit, un grup neo-expresionist foarte influent în perioada anilor ’80. De atunci, a început să producă zeci de serii picturale, experimentând o mare varietate de tehnici. Printre cele mai de succes lucrări alea sale se numără picturile din baloane de săpun. Timp de 20 ani, acestea au devenit o constantă a operei sale, iar până în prezent a realizat aproape 400!

foto via Archyde

Cum creează picturi din baloane de săpun

Baloanele de săpun se formează cu ajutorul unei baghete lungi de metal, pe care Jiří o mânuiește cu grijă. Apoi, începe să deseneze aruncând bulele direct pe pânză. Fiindcă mixtura de săpun conține pigmenți, atunci când baloanele se sparg, ele lasă urme colorate pe suprafața viitorului tablou. Jiří a descoperit acest nou mod de a picta după ce a introdus săpun în lichidul pe care îl folosea ca să-și curețe pensulele. La început, conceptul de a picta cu baloane de săpun l-a fascinat pentru că se afla în fața unei idei inovatoare, realizând ceva din… nimic. În ani, a dezvoltat acestă tehnică în ceea ce el numește „o pictură adevărată”.

foto: Deyan Pavlov

De ce a renunțat să fie un artist conceptual

În anii ’70, aproape oricine își dorea să fie un artist conceptual, iar Jiří s-a alăturat acestei tendințe, creând instalații și prezentând diverse performance-uri. Totuși, impulsionat de disprețul pe care profesorii săi îl aveau față de pictură, Jiří și-a revizuit opțiunea și s-a decis să devină el însuși pictor. Și-a amintit că, în copilărie, îi iubea pe impresioniști, de care și astăzi este îndrăgostit.

Pictura este o invenție incredibilă. Ai o ramă de lemn îmbrăcată cu o pânză. O atârni pe un perete și imediat oamenii încep să se uite la ea. Este extraordinar — și îți oferă un fel de libertate.

Jiří Dokoupil, într-un dialog cu Jane Szita

Artistul consideră că picturile sale ating publicul mult mai mult decât arta conceptuală pentru că oamenii merg la muzee și galerii ca să aibă parte de o experiență a formelor și a culorilor. Pentru el, acestea reprezintă esența artei. În plus, e de părere că, în crearea unei picturi, este vorba despre întâlnirea dintre artist și material, iar de obicei, acesta din urmă refuză să se subordoneze de la sine unui anumit concept.

Un mediu lipsit de control 

Pentru ceh, baloanele de săpun nu sunt singura metodă de a picta. De-a lungul timpului, artistul a experimentat în jur de 100 de tehnici diferite, printre care se numără pictura cu ajutorul fumului de la lumânări sau aplicarea vopselei pe pânză folosind cauciucuri de mașină și bice. La sfârșitul anilor ’80, a devenit obsedat  de ideea „picturilor imposibile”. A rămas în continuare foarte interesat de orice mediu pe care nu-l poate controla, fiindcă a face ceva ce pare irealizabil implică mereu o anumită provocare, ba chiar o luptă.

foto via GG

O familie de inventatori 

Figura paternă a jucat un rol decisiv în formarea sa. Tatăl lui Jiří a fost un inventator de succes, care a pus bazele unei companii de inginerie mecanică, în care lucrau 300 de angajați. Acesta a visat mereu să creeze ceva precum un… yo-yo. Realizarea unei astfel de jucării costă foarte puțin, dar orice copil din lume și-ar dori să aibă așa ceva. La rândul său, artistul visează să dețină monopolul asupra unei creații pe care oricine ar iubi-o sau și-ar dori să o dețină.

foto: Deyan Pavlov

Baloane de săpun cu mesaj

Fiecare dintre noi este o bulă.

Jiří Dokoupil, într-un dialog cu Jane Szita

Întrebat ce spun lucrările sale despre rolul artistului, Jiří a opinat că ele evocă supremația tehnicii. Ca să devii un artist excepțional, trebuie să-ți dezvolți propria tehnică, iar după Jiří inventatorii acesteia sunt frații Jan și Hubert van Eyck, pe care îi consideră cei mai buni pictori în ulei din toate timpurile. Sunt baloanele de săpun simbolul perfect al lumii de astăzi? Jiří crede că da, dar decizia rămâne în mâinile generațiilor viitoare. 

Jiří Georg Dokoupil, Fără titlu, 2015, săpun și pigment pe pânză, 115 x 95 cm

Mă simt de parcă abia am început. Vreau să creez versiuni mai mari și mai bune. 

Jiří Dokoupil, într-un dialog cu Jane Szita

ARTICOLE SIMILARE

Ce carte i-ai recomanda unuia care nu iubește lectura?

realitatea

Electric Castle Special 2021. Lista artiștilor confirmați la festival

Andreea Damian

Cum vor arăta copiii Prinţului Harry. Un artist le-a făcut chipul robot

Andreea Damian

Fenomenul OLDING ⎢ Noua modă e la timpul trecut

Ciocîrlan

Cele mai sigure și cele mai periculoase ţări pentru călătorii în 2020

Andreea Damian

Regina Rania a Iordaniei și Melania Trump, „duel” stilistic la Casa Albă

Andreea Damian

Scrie un comentariu