Home > Health > Țigările electronice cresc riscurile apariției cancerului la adolescenți

Țigările electronice cresc riscurile apariției cancerului la adolescenți

țigările electronice

Țigările electronice fără nicotină crește riscul apariției cancerului la adolescenți, avertizează un studiu efectuat la Universitatea California din San Francisco. S-a constatat că adolescenții care au folosit e-țigarete au fost expuși la aceleași substanțe chimice care cauzează cancer, și care se găsesc în tutun.

Oamenii de știință au examinat urina și saliva prelevată de la 67 de adolescenți implicați în cercetare, pe care i-au împărțit în 3 grupuri: cei care foloseau țigări electronice, altul care fumau atât țigări electronice cât și țigări tradiționale și un grup de tineri care nu au fumat deloc. Grupul care folosea doar țigări electronice a avut niveluri de compuși organici toxici de trei ori mai mari decât nefumătorii, arată rezultatele preliminare are studiului.

Tinerii sub 18 ani fumează țigări electronice de trei ori mai mult decât adulții, potrivit celor mai recente date furnizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Așa zisele dispozitive de vaping, care vaporizează un lichid dulce cu nicotină și alte arome, au fost comercializate ca o alternativă mai sigură la fumat – dar autorul principal, Mark Rubinstein, spune că aceste rezultate indică o creștere a riscului de cancer. Acestea inhalatoare sunt văzute de unii experţi ca o variantă mai sănătoasă la ţigările tradiţionale, dar pot reprezenta o nouă cale de expunere la nicotină şi marijuana.

„Adolescenții trebuie avertizați că vaporii produsi de țigaretele electronice nu sunt vapori de apă inofensivi, ci conțin, de fapt, aceleași substanțe chimice toxice găsite în fumul țigărilor tradiționale cu nicotină”, a mărturisit un profesor de pediatrie de la Universitatea California din San Francisco.

Această cercetare reprezintă prima examinare a compușilor cu potențial de cancer la adolescenți, utilizatori de țigări electronice. Compușii examinați în studiu includ acrilonitril, acroleină, oxid de propilenă, acrilamidă și crotonaldehidă, toți aceștia fiind asociați în studiile anterioare cu risc crescut de cancer.

 

Articole asemanatoare
coronavirus
Chimioterapia în vremuri de pandemie
cancer
Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer
cancer
Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin ar putea salva 62 mil. de vieți în următorii 100 de ani
fumat
Niciodată nu este prea târziu să renunți la fumat. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Comenteaza acest articol

Țigările electronice cresc riscurile apariției cancerului la adolescenți

by Andreea Damian   1 min
0