Tabu
HEALTHSlider

Tromboza | Ce este și cum să recunoaștem primele simptome?

Mai multe țări au suspendat vaccinul anti-Covid AstraZeneca după ce au apărut cazuri de tromboză la unii pacienți. Nu s-a stabilit însă nicio asociere între administrarea acestui ser și aceste evenimente tromboembolice. Dar ce este tromboza și cum recunoașteți primele simptome?

Tromboza este una dintre cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire și mortalitate, unul din 4 decese fiind urmarea unei afecțiuni cauzate de tromboză – tromboembolismul venos, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral tromboembolic. Totodată, tromboza este o afecțiune care de cele mai multe ori poate fi prevenită. Ziua Mondială a Trombozei este o campanie anuală care are loc pe 13 Octombrie și care intenționează să atragă atenția publicului larg, dar și personalului medical, spre această problemă de sănătate frecvent întâlnită, dar care din păcate e subapreciată.

Ce este tromboza?

Numită și flebită, tromboza se caracterizează prin formarea unui cheag de sânge într-o venă, blocând total sau parțial fluxul sanguin. Tromboza venoasă apare cel mai adesea la nivelul membrelor inferioare.

Există două tipuri de tromboză venoasă: tromboza venoasă superficială, care afectează venele mici sub suprafața pielii și tromboza venoasă profundă, care afectează venele mai mari. Acesta din urmă este mai grav, în special pentru că este asociat cu un risc de embolie pulmonară, deoarece cheagul de sânge poate migra către artera pulmonară.

Care sunt cauzele trombozei venoase?

Diferiți factori de risc pot favoriza tromboza venoasă. Poate fi din cauza stagnării sângelui în vene, care poate apărea în timpul imobilizării prelungite (în cazul purtării unui gips, a unor călătorii lungi sau chiar a unei intervenții chirurgicale).

Hipercoagulabilitatea sângelui, cu alte cuvinte o creștere anormală a vitezei de coagulare a sângelui, poate fi, de asemenea, implicată: poate apărea din cauza unei predispoziții genetice, a sarcinii, în caz de obezitate, din cauza anumitor medicamente, cum ar fi contracepția hormonală sau chiar fumatul. Vârsta este, de asemenea, un factor de risc pentru tromboza venoasă.

Ce simptome ar trebui să alerteze?

Tromboza venoasă poate fi asimptomatică sau poate provoca simptome nespecifice. Ele apar din cauza blocării fluxului sanguin de către cheag. Manifestările trombozei venoase pot fi:

  • o durere la vena afectată;
  • o senzație de greutate la nivelul membrului afectat;
  • edem, cu alte cuvinte umflare la nivelul membrului afectat;
  • întărirea zonei afectate;
  • roșeață sau colorarea în albastru sau violet;
  • o senzație de căldură la nivelul membrului afectat.

Cum se diagnostichează tromboza venoasă?

Diagnosticul trombozei venoase superficiale se bazează pe examinarea clinică și chestionarea pacientului. Dacă se suspectează o tromboză venoasă profundă, este prescris un test de sânge pentru D-dimeri, substanțe rezultate din formarea unui cheag. Dacă rezultatul este pozitiv, este prescrisă și o ecografie Doppler pentru a vizualiza blocajul fluxului sanguin.

Care sunt complicațiile trombozei venoase?

Riscul de reapariție a trombozei venoase este de 10-30% în anul următor apariției acesteia. Flebita poate fi, de asemenea, cauza complicațiilor, inclusiv a bolii post-flebitice, care poate apărea și în 20 până la 50% din cazuri. Se poate manifesta printr-o senzație de greutate, varice sau chiar edem.

Cea mai gravă consecință a trombozei venoase este embolia pulmonară. Acest fenomen se datorează migrației cheagului de sânge către artera pulmonară. Este o afecțiune care pune viața în pericol, care se poate manifesta cu următoarele simptome:

  • durere în piept;
  • dificultăți de respirație;
  • tuse ;
  • tuse cu sânge;
  • tahicardie;
  • pierderea conștienței.

Tromboza venoasă: cum să o tratăm?

Pentru a trata tromboza venoasă superficială, se aplică compresia. În unele cazuri, poate fi prescrisă și terapia anticoagulantă. Tratamentul trombozei venoase profunde se bazează pe administrarea de anticoagulante, care trebuie prescrise cât mai curând posibil.

ARTICOLE SIMILARE

Cardi B este primul rapper de sex feminin cu două hit-uri pe primul loc în topul Billboard

realitatea

Ce trebuie să știi despre Clubhouse, noua rețea socială despre care vorbește toată lumea

Andreea Damian

Chanel Fashion Show | Colecția toamnă/iarnă 2022, odă pentru țesătura emblematică a casei – TWEED

Andreea Damian

Nuntă mare în showbiz! Gina Pistol și Smiley au schimbat naşii

Andreea Damian

#AllIsFineWithMe, tendința care încurajează femeile să-și accepte imperfecțiunile

Andreea Damian

Dana Nălbaru, fotografia datorită căreia a fost comparată cu Michelle Pfeiffer

Andreea Damian

Scrie un comentariu