Tabu
CULTURE

Un nou lockdown pentru teatre și cinematografe

Prefectul Bucureștiului, Gheorghe Cojanu, a anunțat noi restricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Printre acestea se numără închiderea teatrelor și a cinematografelor. Măsura a intrat în vigoare miercuri, 7 octombrie, și va fi valabilă cel puțin în următoarele șapte zile sau atâta timp cât rata de incidență se va menține peste 1,5 la mia de locuitori.

Managerul Teatrului Național din București (TNB), actorul și regizorul Ion Caramitru, apreciază că decizia de închidere a teatrelor este „o măsură care trebuie luată ca atare”.

„Ce pot să spun mai mult decât ce ne-au spus autoritățile și, mai mult decât atât, faptul că această interdicție apare după ce ea fusese teoretic anunțată de mai multă vreme, cum că dacă rata de infectare depășește 1,5 la mia de locuitori, atunci vor urma interdicții. Iată că a venit și noi trebuie să ne supunem, nu avem incotro. Este, după părerea mea, o măsură care trebuie luată ca atare. Nouă ne pică foarte prost, nu numai ca artiști, care nu pot să-și practice meseria, cât și ca instituție, care nu poate să-și apropie publicul în continuare, să producă venituri proprii, care este una din obligațiile sine qua non a funcționării noastre, și dispariția din ecuația zilnică a artei interpretative lasă urme greu de acoperit ulterior”, a declarat Ion Caramitru.

El a afirmat că TNB va trebui să suspende 14 spectacole care erau programate pentru zilele următoare.

Pe de altă parte, ministerul Culturii a solicitat autorităților competențe ca sălile de spectacol, teatrele și cinematografele să fie închise doar în ultimă instanță, în cazul în care celelalte măsuri nu vor fi eficiente.

Ministerul Culturii nu recomandă o suspendare generală a activității, ci susține să se recurgă la controale în instituțiile de spectacol și cinematografe, la impunerea unei capacități de doar 30% pentru sălile de spectacol și cinematografe, cu o mai mare distanțare fizică sau funcționarea acestora într-un interval orar restrâns. Astfel, închiderea instituțiilor menționate s-ar aplica doar acolo unde au fost găsite nereguli.

„Activitatea culturală în toată țara a fost aproape inexistentă în ultimele șapte luni. Au fost anulate toate festivalurile mari, iar teatrele și cinematografele au fost complet închise până la mijlocul lunii septembrie. Consider că evenimentele culturale nu au contribuit în vreun fel la creșterea numărului de noi îmbolnăviri. Recomand deschiderea cât mai rapidă a teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole pentru păstrarea unei normalități sociale, în deplină siguranță, prin respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară. În acest sens, avem deja un dialog cu prefecţii judeţelor unde observăm o creştere a incidenţei cumulate din ultimele 14 zile la mia de locuitori și sperăm ca activitățile culturale să nu se mai afle printre primele segmente economice suspendate. Totodată, facem demersuri să fie reluate cu prioritate, pentru că reprezintă cel mai mic risc dintre activitățile restricționate. Suntem victime colaterale, instituţiile de spectacol neînregistrând niciun focar în ultimele 14 zile”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

În acest moment nu sunt restricționate activitățile culturale desfășurate în aer liber și nici cele din muzee și biblioteci.

ARTICOLE SIMILARE

MOBY confirmat la B-™ESTFEST 2009!

realitatea

Cetățuia Brașovului se redeschide pentru vizitatori. Când îi pot trece pragul turiștii

Andreea Damian

Coldplay vine în România pe 12 iunie 2024. Cât costă un bilet

Andreea Damian

Matt Damon a refuzat un rol uriaș care i-ar fi adus 250 de milioane de dolari

Andreea Damian

Pregăteşte-ţi copilul de şcoală cu noua colecţie ECCO!

Sărbătoritul zilei de 15 noiembrie

realitatea

Scrie un comentariu