Tabu
Image default
CULTURE Slider

UNESCO înscrie orologeria în patrimoniul cultural imaterial

Cu doar câteva zile în urmă, UNESCO a anunțat oficial că orologeria și arta mecanică vor intra în lista patrimoniului cultural imaterial. Este, în primul rând, un omagiu adus artizanilor din spațiul franco-elvețian, renumiți pentru tradiția bogată a  manufacturii de ceasuri. 

Celebrarea artei temporale

În 2019, reprezentanți ai culturii din Elveția și Franța au depus o cerere în vederea recunoașterii de către UNESCO a orologeriei și artei mecanice ca parte din patrimoniul cultural imaterial. Inițiativa acestora a fost aprobată recent.

Meșteșugul practicat de secole de artizanii francezi și elvețieni, în special de cei din regiunea Munților Iura, a fost înscris oficial în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. 

O listă atotcuprinzătoare

Pe lângă toate formele de artă și artizanat legate de manufactura obiectelor de măsurare a timpului, lista mai include și creații de artă kinetică, sculpturi, picturi animate și chiar cutii muzicale. 

Este o celebrare a tuturor practicilor și tradițiilor din spațiul franco-elvețian și, totodată, o încununare a unei munci profesioniste, care îmbină armonios arta, știința și tehnica. 

Valori pentru UNESCO

Pe site-ul UNESCO se menționează că „aceste practici transmit multe valori precum măiestria, punctualitatea, perseverența, creativitatea, dexteritatea și răbdarea, iar infinita chestionare a preciziei și a aspectului intangibil al măsurării timpului oferă acestei munci o profundă dimensiune filosofică. Servind atât o funcție economică, aceste competențe au modelat arhitectura, peisajul urban și realitatea socială cotidiană a regiunilor aferente.”

În Elveția, orologeria este a treia cea mai importantă industrie. Anul precedent, exporturile elvețiene de ceasuri s-au ridicat la 21,7 miliarde de franci elvețieni.  

ARTICOLE SIMILARE

DJ Fatboy Slim a remixat extrase din discursul Gretei Thunberg la ONU

Andreea Damian

Ce este important să știm despre noul coronavirus identificat în China

Andreea Damian

De ce milenarii și Generația Z folosesc Instagram ca sursă de știri

Andreea Damian

Trupa Spice Girls va cânta la nunta Prințului Harry

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 15 martie

realitatea

CHA CHA LITIX! Episodul 110. Alegerile din Republica Moldova, copie Made in China a alegerilor din 2014 din România?

Andreea Damian

Scrie un comentariu