Tabu
CULTURESlider

[ Ziua lui I.L. Caragiale ] Lansarea Blu-Ray a Arhivei Active UNATC

Cu ocazia Zilei UNATC, ce va fi celebrată printr-o serie de evenimente online sâmbătă, 30 ianuarie, UNATC „I.L.Caragiale” lansează primul Blu-Ray al proiectului ARHIVA ACTIVĂ, dedicat recuperării și recondiționării unor filme studențești. Acest prim volum al seriei cuprinde 15 filme realizate în cadrul IATC în perioada 1966 – 1971, 11 dintre ele fiind pentru prima oară digitalizate, remasterizate, colorizate și subtitrate cu această ocazie. 

ARHIVA ACTIVĂ

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” sărbătorește anual, pe 30 ianuarie, de ziua de naștere a patronului său spiritual (dramaturgul, nuvelistul, directorul de teatru și jurnalistul Ion Luca Caragiale), Ziua UNATC

Cu această ocazie, sâmbătă, 30 ianuarie 2021, va fi lansat primul Blu-Ray al Arhivei Active, un proiect demarat cu scopul de a recupera și recondiționa filmele foștilor studenți ai instituției. 

Filmele sunt deja disponibile și pe pagina dedicată ARHIVEI ACTIVE pe site-ul UNATC. Cei care doresc un exemplar al Blu-Ray-ului, sunt invitați să trimită un mesaj adresat lui Dragoș Ștefănescu ([email protected]). 

Primele o sută de solicitări vor fi onorate, urmând ca Blu-Ray-urile să fie ridicate de la sediul UNATC (str. Matei Voievod, 75-77, București) sau să fie trimise prin curierat rapid, cu plata ramburs, în funcție de opțiunea exprimată de doritori.

 Blu-Ray-ul cuprinde următoarele filme:

• Cadențe (1968, regia Radu Gabrea)

• Cântec (1968, regia Felicia Cernăianu)

• Dictatorul și supusul său (1967, regia Ada Pistiner)

• Febra (1970, regia Dorin Moldovan, Vivi Drăgan Vasile)

• Patru întrebări (1967, regia Șt. Traian Roman)

• Ritmuri (1970, regia Andrei Vidrașcu)

• Negostina (1968, Nicolae Oprițescu)

• O după-amiază obișnuită (1968, regia Dan Pița)

• Oamenii nu sunt capre (1969, regia Dragoș Witkowski)

• Piscicultura (1967, regia Tudor Eliad)

• Vânătoarea (1968, regia Timotei Ursu)

Bonusuri:

• Warf (regia Mircea Daneliuc)

• Viața în roz (regia Dan Pița)

• Dus-întors (regia Mircea Daneliuc)

• Cercul (regia Mircea Veroiu)

Filme studențești din anii 1950

Pentru a marca această lansare, ARHIVA ACTIVĂ pune la dispoziția cinefililor trei dintre cele mai vechi filme studențești realizate, în anii 1950, în cadrul IATC și proaspăt digitalizate de echipa de la Arhiva Națională de Filme. 

Filmele vor fi disponibile, în avanpremieră, pe pagina online a proiectului indicată mai sus, sâmbătă, 30 ianuarie și duminică, 31 ianuarie, urmând a fi ulterior remasterizate, colorizate și subtitrate și publicate definitiv pe site.

Către absolvenții școlilor medii (1956, regia Paul Barbăneagră) e un documentar romantic și jucăuș în care studenții IATC de la mijlocul anilor 1950 (printre care îi veți recunoaște pe Florin Piersic, Amza Pellea sau Silvia Popovici) se adresează absolvenților de liceu din România în încercarea de a-i atrage spre arta teatrală și spre arta cinematografică. În acest demers de promovare a Institutului, sunt prezentate sălile de curs, biblioteca, dar și unele metode de predare ale acelei perioade. 

Târgul Moșilor (1957, regia Paul Barbăneagră) este un exercițiu nefinalizat al unui student la Regie care și-a folosit pelicula înainte de a fi reușit să finalizeze filmul plănuit inițial. Rezultatul e un fascinant montaj experimental, lipsit de muzică sau de orice fel de sunet, care prezintă detalii ale unui târg legendar al capitalei. 

La mere (1955) este filmul de absolvire a doi dintre regizorii importanți ai următoarelor decenii, Iulian Mihu și Manole Marcus, și prezintă un tânăr cuplu batjocorit de un boier din cauză că furaseră câteva mere de pe moșia acestuia.

ARTICOLE SIMILARE

Mihaela Rădulescu s-a înconjurat de mult erotism în casa din Monaco

Tabu Tabu

Scarlett Johansson a povestit despre rolul Văduvei Negre din noul film Marvel

realitatea

O campanie cu moațe a Poliției Române – Fără alcool la volan!

realitatea

5 ani de închisoare pentru o actriță după ce a purtat o rochie „indecentă”

Andreea Damian

Oana Roman și Marius Elisei, din nou împreună!

Andreea Damian

Cine este Anamaria Vartolomei, actrița franco-română care a câștigat Premiul César pentru cea mai bună tânără speranță feminină

Andreea Damian

Scrie un comentariu