Tabu
CULTURESlider

Călugărițele atlete: Vaticanul are o echipă de atletism și vrea să ajungă la Jocurile Olimpice

Aproximativ 60 de alergători ai Sfântului Scaun – Gărzile Elvețiene, preoți, călugărițe, farmaciști și un profesor de 62 de ani care lucrează în Biblioteca Apostolică a Vaticanului – sunt primii membri acreditați ai Atlethico Vatican.

Este cea mai nouă formă de promovare îndelungată a sportului de către Sfântul Scaun ca instrument inclusiv de dialog, pace și solidaritate.

Datorita acordului cu CONI (Comitetul Olimpic Italian), echipa este acum parte a asociatiei italiene și dorește să se alăture Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism. Echipa speră să concureze în competiții internaționale, inclusiv în Jocurile Statelor Mici ale Europei – deschise statelor cu un număr de mai puțin de un milion de persoane – și Jocurilor mediteraneene. Vaticanul intenționează să semneze acorduri similare cu comitetul paralimpic italian.

“Visul pe care îl avem de multe ori este să vedem steagul Sfântului Scaun printre delegații la deschiderea Jocurilor Olimpice”, a declarat Mons. Melchor Jose Sánchez de Toca și Alameda, președintele echipei și șeful departamentului sportiv al Vaticanului. El a spus că acesta nu este un obiectiv pe termen scurt și nici pe termen mediu și că, deocamdată, Vaticanul dorește să participe la competiții care au valoare culturală sau simbolică. “Am putea ajunge chiar pe podium”, a adăugat el.

Căpitanul echipei, Michela Ciprietti a declarat că obiectivul echipei nu este exclusiv competitiv, ci mai degrabă “să promoveze cultura și să lanseze mesajul de solidaritate și lupta împotriva rasismului și a violenței de toate tipurile”.

Președintele CONI, Giovanni Malago, a salutat echipa Vaticanului și a glumit cu oficiali ai Vaticanului: “Doar încercați să nu deveniți prea puternici.” Spunând tot din glumă că există posibilitatea ca această echipă nouă să priveze Italia de o medalie.

În ultimii ani, Vaticanul a organizat echipe neoficiale de fotbal și o echipă de cricket care au ajutat la coagularea relațiilor cu biserica anglicană prin turnee anuale în Marea Britanie. Vatican Athletics este prima excursie oficială la La Corsa di Miguel, în 20 ianuarie, o cursă de 10 km la Roma, în onorarea lui Miguel Sánchez, un alergător din Argentina care a fost unul dintre miile de tineri care au “dispărut” în timpul Războiului Murdar („la guerra sucia“ ) din Argentina.

Alegerea lui Sánchez, potrivit The Guardian – este de altfel încărcată de semnificații: Francis, fost cardinal Jorge Mario Bergoglio, a fost un tânăr superior al iezuiților din Argentina în timpul represiunii dictaturii militare asupra unor presupuși disidenți de stânga. În majoritatea cazurilor, responsabilii presupuşi ai acestor crime nu au fost niciodată identificaţi, nici aduşi în faţa justiţiei. Mulţi continuă să beneficieze de dispoziţiile legilor de amnistie şi alte măsuri speciale. În majoritatea cazurilor, dreptul victimelor şi al apropiaţilor lor de a cunoaşte adevărul asupra faptelor şi de a obţine reparaţii complete nu a fost respectat.

ARTICOLE SIMILARE

3 cupluri care au vorbit despre despartirea lor

realitatea

Transformare radicală pentru Billie Eilish: a adoptat culoarea de păr perfectă pentru iarnă

Andreea Damian

Andreea Marin, schimbare uluitoare de look. „Ai întinerit cu 10 ani”

Andreea Damian

Marius Elisei, gol pușcă lângă Oana Roman, în dormitor! Imaginea care a aprins internetul

Andreea Damian

“Mowgli” adaugă un capitol nou, mai întunecat la saga “Jungle Book”

realitatea

De ce este important să pui „pe pauză” rutina de îngrijire a pielii cel puțin o dată pe lună

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu