Tabu
HEALTHSlider

5 motive pentru care iti este mereu foame – partea a III-a

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Clinica de Nutritie KiloStop
www.totuldespreslabit.ro

Ce se ascunde in spatele unui apetit exagerat? Un stil de viata, o dereglare, stres? Saptamanile trecute ti-am aratat 10 motive, iar astazi este momentul in care incheiem seria cu inca 5 motive pentru care iti este mereu foame.

  1. Lasi emotiile sa preia controlul

Multi oameni se indreapta catre „alimentele de consolare” cand sunt suparati, plictisiti, tristi sau deprimati. Probabil stii deja ca se numeste „mancat emotional”. Care este starea ta de spirit inainte sa mananci? Daca nu-ti este foarte foame, incearca sa faci ceva ce-ti place. Si daca descoperi ca te simti adesea trista, stresata sau nelinistita, discuta cu medicul tau sau cu un psiholog pentru a decoperi modalitati sanatoase de a face fata acestor emotii, altfel decat prin mancare!

  1. Ai o tiroida disfunctionala

O tiroida lenesa sau dimpotriva, hiperactiva, te poate face sa te simti obosita, nervoasa, capricioasa sau lenta si infometata mai tot timpul. Discuta cu medicul tau daca observi oricare dintre aceste simptome si verifica starea tiroidei tale.

  1. Iei anumite medicamente

Anumite medicamente iti pot influenta apetitul. Printre ele se numara cele care sunt utilizate pentru a trata depresia sau tulburarile de dispozitie, impreuna cu anumite antihistaminice, antipsihotice si corticosteroizi. Spune medicului tau daca te simti mai infometata dupa ce ai inceput sa iei un nou medicament. Dar nu inceta sa-l iei fara sa-i spui.

4. Nu dormi suficient

Un somn de mai putin de 7 ore pe noapte poate schimba echilibrul hormonilor responsabili cu senzatia de foame (leptina si grelina) intr-un mod care te poate face sa vrei sa mananci exgerat si la ore total nepotrivite pentru modul in care este programat corpul tau sa arda calorii. In plus, oboseala cronica te poate face sa consum alimente care au multe calorii si multe grasimi.

  1. Consumi alcool

Cocktailul de dinainte de cina sau un pahar de vin menit sa-ti stimuleze apetitul inainte de pranz iti creste senzatia de foame chiar daca stomacul este plin. Un studiu publicat in revista Appetite a aratat ca oamenii sunt predispusi sa consume alimente bogate in calorii dupa consumul de alcool.

Si pentru ca bautura te mai si deshidrateaza, te poate pacali sa crezi ca ai nevoie de mancare, cand corpul tau are de fapt mai multa nevoie de apa. Contracareaza efectul mancand inainte sa bei si asigura-te ca alternezi un pahar de alcool cu trei de apa, astfel incat sa ramai bine hidratata.

Oricare ar fi motivele ce te fac sa-ti fie foame mereu, acestea sunt trecatoare, pot fi tratate sau tinute sub control, cu conditia sa fie identificate corect!

Adevarul este ca majoritatea persoanelor simt mai mereu senzatia de foame din cauza unei diete nesanatoase, bogata in calorii, dar saraca in nutrienti. Hidratarea, somnul suficient, ajustarea dietei sau adoptarea unei diete sanatoase alcatuita din combinatii potrivite pentru fiecare masa in parte rezolva in numai cateva zile problema senzatiei permanente de foame.

ARTICOLE SIMILARE

Oamenii au șters de pe fața Pământului 60% dintre speciile de animale începând cu anul 1970

realitatea

Cum sa te machiezi ca Amy Winehouse

realitatea

Super Bowl: Serena Williams a apărut într-o reclamă cu un puternic mesaj feminist

Andreea Damian

Cristina Bălan, replică dură pentru George Buhnici: „Abia el se poate numi bărbat”

Andreea Damian

Șase concepții greșite despre sexul în vacanță

Andreea Damian

Misoponia: de unde vine această aversiune față de zgomot și cum să trăiești cu ea?

Andreea Damian

Scrie un comentariu