Tabu
LIFESTYLESlider

National Geographic SUA recunoaşte că a fost o revistă rasistă

Editorul revistei National Geographic SUA, Susan Goldberg recunoaşte că revista a fost rasistă ignorând americanii de culoare şi prezentând grupuri ale aborigenilor ca fiind exotici sau sălbatici – folosind astfel toate felurile de clişee posibile.

Ediţia din aprilie a revistei este dedicată raselor umane iar conducerea revistei a cerut unui istoric să examineze conţinutul numerelor care au apărut în ultimele decenii. Iniţiativa a apărut în urma faptului că revista vrea să marcheze cei 50 de ani de la moartea (prin ucidere) a liderului pentru drepturile civile – Martin Luther King, potrivit BBC.

Goldberg a scris în editorialul său: “Hai să ne confruntăm cu felul ruşinos de azi prin care ne folosim de rasism ca strategie politică şi să demonstrăm că suntem mai buni de atât.” Ea spune că unele dintre materialele din arhivele National Geographic au lăsat-o fără cuvinte din cauza rasismului explicit afişat. Istoricul John Edwin Mason, cel care a studiat sute de exemplare ale revistei a confirmat conţinutul plin de ură şi clişee al acestora. Spre exemplu, până în 1970, revista a ignorat toate categoriile de cetăţeni americani care nu erau albi, publicând poze în care americanii de culoare erau reprezentaţi doar ca mână de lucru sau personal angajat în gospodării. În schimb, aborigenii erau reprezentaţi cu poze în care apăreau goi, descrişi ca fiind exotici, vânători iscusiţi şi sălbatici, adică prin toate formele de clişee posibile. Problema constă în faptul că spre deosebire de revista Life, National Geographic nici nu a încercat să-şi educe cititorii sau să-i scoată din schema simplă a stereotipurilor.

De asemenea, pozele publicate despre aborigeni cărora le este prezentată tehnologia nouă, vestică a divizat lumea în “noi” şi “ei” – respectiv – civilizaţi vs necivilizaţi. Acest lucru urmărea să-i amuze pe “civilizaţii” vestici care erau încântaţi de faptul că obiecte comune din viaţa lor îi intrigă pe cei pe care-i considerau inferiori. Politica revistei interzicea publicarea oricărui subiect neplăcut astfel încât nu se menţionau războaiele, foametea, conflictele civile din zonele respective.

De altfel, în explicaţia unei poze apărute în dreptul unui material despre aborigenii din Australia în 1916, se spune că aceştia sunt lipsiţi de inteligenţă şi revista îi denumeşte sălbatici.

Istoricul mai spune că în anii 50’ şi 60’ revista publica poze cu femeile de culoare doar dacă acestea erau cu bustul gol astfel că o întreagă generaţie de adolescenţi a crescut cu numerele respective, folosind pozele în loc de pornografie iar faptul că pozele erau realizate foarte artistic şi senzual arată că editorii revistei ştiau foarte bine că ele sunt publicate în scopul de a atrage publicul masculin.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Pălării: TOP 6 tendințe în această vară

Andreea Damian

MET GALA 2019: Lady Gaga a făcut striptease pe covorul roșu

Andreea Damian

Ce filme ne așteaptă în anul 2019

Andreea Damian

Catrinel Menghia Marlon, sfaturi pentru a preveni coronavirusul

Tabu Tabu

Cristi Boureanu a înlocuit-o pe Valentina Pelinel cu o altă blondă cunoscută!

Disney reînvie Home Alone pentru o nouă generaţie dar fanii nu sunt deloc fericiți

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu