Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

De ce ne este atât de greu să nu ne atingem faţa?

Printre măsurile pe care autorităţile ni le recomandă în această perioadă pentru a limita răspândirea coronavirusului se numără şi evitarea atingerii feţei.

Uneori vrem să ne controlăm gesturile și mișcările, dar, deoarece multe dintre ele sunt neintenționate, de exemplu, folosindu-ne mâinile pentru a ne exprima sentimentele, ar putea fi mai complicat decât ne așteptăm. Gândește-te, să-ți atingi fața, care este una dintre cele mai frecvente reacții a corpulul uman, trece atât de neobservată încât s-ar putea să te surprindă să știi de câte ori o facem în fiecare zi.

Studiul Face touching: A frequent habit that has implications for hand hygiene, publicat în 2015, arată că studenţii de la Medicină care au fost studiaţi şi-au atins feţele, în medie, de 23 de ori în timpul unui curs de o oră despre prevenirea maladiilor infecţioase, notează Live Science.

Chiar dacă se dovedeşte a fi pentru binele nostru de ce nu reuşim să ne oprim din a ne atinge feţele? Kevin Chapman, psiholog şi fondator al Centrului Kentucky pentru Anxietate şi Tulburări Conexe, explică faptul că atingerea feţei este unul dintre obiceiurile cele mai comune pe care le avem ca oameni. Fie că ne scarpinam, ne aplicăm machiaje, ne spălăm pe dinţi şi aşa mai departe, există o multitudine de activităţi pe care nu le putem realiza fără a ne atinge feţele.

Psihologul explică faptul că atingerea feţei reprezintă şi o manifestare a vanităţii: „Este un obicei să ne asigurăm că feţele noastre arată într-un anumit fel în public”. De exemplu, ne atingem feţele atunci când rămân resturi de alimente în jurul gurii, făcând asta ne îngrijim imaginea fizică dar şi pe cea socială, arătându-le celor din jurul nostru că suntem îngrijiţi şi atenţi la modul în care suntem percepuţi.

Atingerea feţei reprezintă şi o formă de manifestare a diferitelor forme de anxietate, mulţi dintr noi ajungând să îşi roadă unghiile din cauza stresului anumitor situaţii sociale.

Din fericire, atingerea feței nu este principalul mod în care oamenii se infectează cu noul coronavirus, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Cu toate acestea, CDC recomandă să nu vă atingeți nasul, gura sau ochii. Și, dacă atingeți o suprafață contaminată, nu uitați să vă curățați mâinile cu apă și săpun sau să folosiți un produs de igienizare.

ARTICOLE SIMILARE

Shaormeria lui Tzancă Uraganu a fost închisă, la nici un an de la funcționare

Andreea Damian

Larry Flynt, fondatorul revistei Hustler, a murit

Andreea Damian

Povestea cutremurătoare a lui Cabral. Prezentatorul s-a confesat fanilor

Andreea Damian

Fiul lui Adrian Mutu se iubește cu o româncă. Cine e iubita secretă a lui Mario

Andreea Damian

Labioplastia – moft sau necesitate?

realitatea

Mihai Bendeac s-a dezlantuit! Uite ce i-a scris lui Mircea Badea dupa ce au aparut audientele uriase ale iComedy

Scrie un comentariu