Tabu
HEALTHSlider

După câte spălări își pierde, de fapt, masca de protecţie capacitatea de filtrare

O asociație de consumatori din Franța a efectuat un test pe 3 măști chirurgicale. După 10 spălări la 60 °C, măștile își pierd capacitatea de filtrare.

Vești bune! Acum este dovedit, măștile tale pot fi spălate și refolosite! UFC Que Chooser a efectuat un test pe măștile chirurgicale cumpărate din supermarketuri și farmacii pentru a le testa capacitatea de filtrare după 10 spălări la 60 °C.

Pentru acest experiment, au fost folosite 3 măști: două măști chirurgicale autentice, care respectă standardul EN 14683 și afișează tipul 1, achiziționate din supermarketuri și o a treia mască, achiziționată din farmacie.

După 10 spălări la 60 °C, uscare la temperaturi scăzute și călcare ușoară (fierul de călcat setat la o temperatură scăzută), cele trei măști și-au menținut capacitatea de filtrare, la nivelul corect, ceea ce permite utilizarea ei.

În ceea ce privește cifrele, capacitățile de filtrare au fost menținute la un nivel suficient pentru a doua utilizare: 100% pentru prima mască, 90% pentru cea de-a doua și 98% pentru masca achiziționată din farmacie. Spre deosebire de recomandările guvernamentale, prin urmare, este posibilă reutilizarea măștilor de protecție de unică folosință, după spălarea în mașina de spălat (doar la 60 °C), ceea ce este o veste bună pentru planetă și pentru portofelul nostru!

foto: UFC-Que Choisir

Există, de asemenea, tehnica plicurilor, care necesită puțin mai mult timp și care constă în păstrarea măștilor într-un plic de hârtie, timp de 7 zile, pentru a dezactiva virusul. Și, desigur, există și măștile de pânză de protecție, lavabile și refolosibile.

Când a apărut prima mască chirugicală

Prima mască chirugicală fost folosită de chirugul francez Paul Berger, în timpul unei operaţii din 1897. Un an mai târziu, Carl Flügge, un bacteriolog german care studia tuberculoza, a elaborat teoria răspândirii prin picături de salivă. În 1905, teoria sputei invizibile a devenit general acceptată, astfel a apărut folosirea în rândul personalului medical a măştii chirugicale, ca metodă de protecţie şi împiedicare a răspândirii tuberculozei.

Ca toate dispozitivele respiratorii, măştile de protecţie au suportat evoluţii şi dezvoltări continue, iar epidemia de coronavirus a dus şi în Europa la folosirea ei pe scară largă. Însă specialişti spun că o persoană sănătoasă nu trebuie să o poarte decât dacă suspectează că are contact cu cineva bolnav.

ARTICOLE SIMILARE

Marion Cotillard a studiat clanul Kardashian ca să se pregătească pentru un rol

Andreea Damian

Fotografie – Cristiana Apostol

realitatea

Alimentul la care Nea Mărin a renunţat de 20 de ani şi pare că a întinerit

Andreea Damian

De ce mâncarea rece ne face să mâncăm mai mult

Andreea Damian

Melania Trump, singură prin Africa. Care e, de fapt, natura relației cu soțul ei

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 15 iunie!

realitatea

Scrie un comentariu