Tabu
HEALTHSlider

Alimentație | Iată cum să calculezi porțiile ideale cu mâinile

Câtă carne, brânză sau alimente să consum în fiecare zi? Uneori este dificil să răspunzi la această întrebare fără a le cântări. Pentru a calcula cu ușurință cantitățile potrivite de alimente, vă puteți folosi de mâini!

Nu este un secret că pentru a fi sănătos este esențial să urmați o dietă sănătoasă și variată. În meniu trebuie să existe fructe, legume, amidon, proteine ​​și produse lactate. Da, dar în ce cantități? Aceasta este o întrebare crucială, deoarece a mânca bine înseamnă, de asemenea, să nu mănânci prea mult, dar nici prea puțin.

Recomandările pentru umplerea farfuriilor noastre sunt adesea numărate în grame. Specialiștii recomandă, de exemplu, consumul de 80 până la 100 g de legume sau chiar 30 g de brânză pe zi. Pentru a urma aceste recomandări, este posibil să vă cântăriți mâncarea, dar acest lucru nu este întotdeauna ușor! Pentru a cântări alimentele, vorbim și despre porții: în ceea ce privește fructele și legumele, specialiștii recomandă de exemplu „cel puțin 5 porții pe zi, 3 porții de legume și 2 fructe”. Există o metodă eficientă pentru a cântări mâncare. Ai nevoie doar de … mâinile tale!

Porții de mâncare: mâinile, un instrument de măsurare adaptat tuturor alimentelor

„Mâinile tale sunt perfecte pentru a măsura porțiunea potrivită pentru tine”. Așa scrie British Nutrition Foundation (BNF), o organizație britanică care oferă această metodă într-un ghid numit „Find Your Balance”. Ideea? Folosiți-vă mâinile ca instrument de măsurare a alimentelor pentru a alege proporțiile corecte de alimente. Deoarece cerințele nutriționale variază în funcție de înălțime, în special, mâinile pot oferi o idee despre câtă hrană are nevoie fiecare persoană. În mod logic, „oamenii mai înalți vor avea automat nevoie de porțiuni mai mari, iar persoanele scunde vor avea nevoie de porțiuni mai mici”.

British Nutrition Foundation afirmă, totuși, că „porțiile prezentate în acest ghid sunt medii pentru adulții sănătoși. Dacă sunteți înalt sau foarte activ, este posibil să aveți nevoie de mai multe alimente”. Mâinile și degetele sunt indicatori buni pentru alegerea cantităților potrivite! În ghidul său, British Nutrition Foundation își dezvăluie recomandările, pe baza „unui consum de 2000 kcal pe zi, cantitatea estimată pentru o femeie adultă cu greutate medie”. Iată exemple de porții de mâncat zilnic la micul dejun, prânz sau chiar cină pentru diverse alimente:

Fructe proaspete: o mână sau mai multe;
Legume: o mână sau mai multe;
Orez crud: două mână;
Paste: două mâini;
Paste fierte: cantitatea care poate fi pusă în două mâini împreunate;
Orez gătit : cantitatea care poate fi pusă în două mâini împreunate;
Cereale: trei pumni;
Cartofi la cuptor: cantitatea corespunzătoare dimensiunii mâinii sale;
Făină de ovăz: o mână și jumătate;
Popcorn simplu: trei mâini;
Piept de pui la grătar: jumătate de mână, care corespunde palmei;
Pește (somon, cod etc.): jumătate de mână, care corespunde palmei;
Friptură: jumătate de mână, care corespunde palmei;
Nuci și semințe: cantitatea care poate fi pusă într-o mână;
Brânză: circa 2 cm.

„Dacă vrei să fii cu adevărat precis, atunci cel mai bun mod este să-ți cântărești mâncarea”, notează totuși British Nutrition Foundation. Această metodă de calcul a cantităților corecte de alimente cu mâinile vă permite „să vă faceți o idee despre mărimea unei porții”, se specifică în ghid. O modalitate bună de a învăța să recunoaștem o farfurie echilibrată.

ARTICOLE SIMILARE

Laura Cosoi a aflat sexul celui de-al patrulea copil! Primele declarații ale actriței

Andreea Damian

Dieta care dublează riscul de infarct sau AVC. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă

Andreea Damian

De ce vibratoarele sunt de fapt utile femeilor. Medicii au început să le prescrie pacientelor

Andreea Damian

5 motive pentru care călătoria solo este bună pentru relația ta

Andreea Damian

Ce este afazia, boala de care suferă Bruce Willis. Cum se manifestă

Andreea Damian

Humanitas Fiction ⎥ „În amintirea memoriei” de Maria Stepanova

Ciocîrlan

Scrie un comentariu