Tabu
LIFESTYLEWhat's hot

Aceste clişee ne dor (5) – “Nu întreba de salariu la interviul de angajare”

Uneori, ca un făcut, nimereşti numai linkuri la  articole cu sfaturi înţelepte despre cum să  seduci un angajator de la prima întâlnire, părând făptura dezinteresată, gata să-şi sacrifice viaţa pentru onoarea de a-şi aduce  umila contribuţie la gloria unei companii. Şi constaţi, cu uimire  autentică, o redundanţă: “nu cere informaţii despre  remuneraţie”. Faptul că întrebi cât e salariul, sau că, Doamne fereşte, propui o sumă care ţi se pare convenabilă, e afurisit ca ucigă-l toaca şi spălatul de rufe în sfânta duminecă, carele au lăsat-o Dumnezeu să-i fie  de odihnă omului şi dobitoacelor sale.

Dincolo de faptul că, în străinătate, anunţurile de job apar  cu salariul afişat alături – aşa cum e normal – refuz să înţeleg pudoarea – sau, mai  exact, pudibonderia românească, atunci când vine vorba de banii care i se cuvin unui om pentru o anumită activitate. E ca şi cu sexul; toată lumea îl doreşte, toată lumea îl vânează, dar de cum scrii sau povesteşti despre asta, eşti atacat de toţi ipocriţii cu standarde duble.

În fond, de ce te-ai afla la ora 10 dimineaţa, în costum sau în deux – pieces, în biroul respectivului angajator, povestind despre tot ce ştii şi vrei tu să faci, dacă nu din unicul motiv care ar determina un om să joace acest joc – şi anume nevoia de bani?

Să pretinzi că salariul e  irelevant e ca şi cum angajatorul ar pretinde  că CV-ul şi aptitudinile tale sunt irelevante. Iar un  dialog care  are în vedere doar necesităţile uneia dintre părţi şi le ignoră în mod deliberat pe ale celeilalte  e dezechilibrat din start. Un sistem care se bazează pe aservirea salariatului e unul fundamental greşit.

În fond, condiţiile oricărui interviu de  angajare sunt următoarele: X are nevoie de un om care să-i facă munca A. Y are de vânzare timpul şi abilitatea  de a  face exact respectiva muncă A. Mai bine sau mai prost, mai scump sau mai ieftin decât Y1, Y2, Y3, Y4 … Yn, unde, din cauza şomajului Yn tinde încet-încet la infinit.

Iar o selecţie justă, dintre aceste n oferte de la toţi atâţia Yn, ar trebui să  se facă doar cunoscând preţul şi calitatea. Orice economist vă poate confirma acest lucru. Şi orice angajator cu coloană vertebrală va verifica tot ce poţi face tu pentru el, apoi va încerca să vadă care-s aşteptările tale – sau îţi va spune ce are de oferit şi te va întreba dacă ţi se pare ok.

Feriţi-vă de joburi oferite de oameni care “se fac că uită” să discute  despre bani sau o iau ca pe o uriaşă jignire dacă întrebaţi. Ăştia vor fi cei care vor abuza în mod nelimitat de timpul vostru şi vă vor pretinde marea cu sarea pentru nimic.

Prin asta, desigur, nu sugerez să supralicitaţi şi  să pretindeţi voi mai mult decât puteţi oferi. Evident că, dacă pretenţiile depăşesc aptitudinile, nimeni nu vă va lua în serios niciodată. Şi,  chiar dacă adori să bravezi, poţi fi lucid şi-ţi poţi evalua corect performanţele.

Însă, dacă voi nu vă respectaţi, nimeni nu o va face în locul vostru. Dacă voi vă vindeţi pe doi bani, veţi fi trataţi ca nişte oameni de doi bani. Dacă voi trataţi un angajator ca pe un vechil de pe moşie şi nu ca pe un partener de afaceri căruia îi furnizaţi un serviciu remunerabil cu suma S, nimeni nu  e de vină că acesta vă va privi ca pe nişte sclavi.

Şi nu în ultimul rând: dacă eşti bun în domeniul tău, eşti o achiziţie de  valoare. Asumă-ţi asta. Dacă nu eşti bun? Reorientează-te profesional. Vei găsi, garantat, un domeniu în care să poţi excela. Dar nu  mima nici o clipă că, pentru tine, nu contează cum eşti recompensat. Dacă tu nu ceri nimic, oamenii vor deduce că nu  vrei nimic. Şi numai tu vei fi de vină  pentru oceanul de frustrări care  se va naşte pe măsură  ce discrepanţa dintre tot ce ai oferit şi tot ce (n-)ai primit (că n-ai cerut) se va adânci.

ARTICOLE SIMILARE

Cum arata fiica secreta a Printesei Lia!

realitatea

Must: un stilou pentru fiecare fashionistă

realitatea

Sinucidere in direct la tribunal in Bucuresti

Vedeta de la noi – grav accident rutier! UITE cum arata masina zob!

Cresc amenzile de circulație de la 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul de amendă

Andreea Damian

Ciocolata ne scapă de oboseala cronică

realitatea

Scrie un comentariu