Tabu
CULTURESlider

Aurarii de la Versailles

Atelierele Gohard, specializate în poleire cu foiță de aur, sunt pe cale să finalizeze restaurarea unor sculpturi din Capela Regală de la Versailles. O fabuloasă muncă de artizanat pe cale de dispariție. 

Gardul impozant care împrejmuiește Palatul Versailles a fost poleit cu aur de aceeași echipă de specialiști ai atelierelor Gohard. La fel și Domul Invalizilor, în 1989, sau sculptura monumentală a artistului Jean-Michel Othoniel, La Rose des vents

Tradiție de familie 

De peste 60 de ani, la atelierele Gohard există una dintre ultimele echipe de aurari specializați în poleirea cu foiță de aur din Franța, care se luptă pentru redarea strălucirii patrimoniului cultural al Hexagonului. Aurarii sunt pe cale să finalizeze restaurarea unor ornamente de pe acoperișul Palatului Versailles, precum și a unor sculpturi din plumb, expuse în Capela Regală a aceluiași stabiliment.

Artizanii de la Gohard au lucrat luni îndelungate la 42 metri înălțime, iar rezultatul este spectaculos. Odată ce schela din capelă a fost demontată, aurul de la Gohard a strălucit în toată splendoarea sa. 

„Este ceva magic la Versailles.”, admite astăzi Baptiste Gohard, președintele afacerii de familie cu același nume. Tatăl său, Fabrice, a restaurat gardul și acoperișul palatului, iar tânărul Baptiste, la acea vreme, l-a acompaniat pe șantier. 

Din dragoste pentru artă, tânărul patron a povestit câteva detalii din culisele meseriei de aurar. Totul începe de la foițe. Acestea sunt aduse din Germania, sub formă de mici carnețele care cuprind 25 de foițe ce măsoară 8,4 x 8,4 cm. 

Ultrafine, ele se pot desprinde cu ajutorul unei pensule speciale cu peri lungi. „Aplicăm foița pe obraz pentru a crea electricitate statică, apoi o așezăm pe suprafața dorită.”, spune acesta, în timp ce explică procedeul și în limbaj gestual. 

23,5 karate

Nu e nimic surprinzător că la Versailles artizanii au trebuit să aplice mai bine de 150 000 de foițe pe obrajii lor. Gestul este mult mai tehnic decât pare. „Dacă ratăm poziția exactă, totul este pierdut. Nu putem recupera foița pentru a o repoziționa.”, continuă Baptise Gohard explicațiile. „Trebuie lucrat de sus în jos”, insistă el, „pentru a evita ca foițele să nu zboare sau să nu se lipească între ele.” Complexitatea, adaugă Baptiste, constă în „a pune foița  acolo unde trebuie pusă”.

Foițele folosite pentru restaurarea capelei regale de la Versailles sunt compuse din aur pur de 23,5 karate și amintesc de strălucirea mult râvnită a regilor. Până la aplicarea lor, elementele acoperișului sau grupurile sculpturale de îngeri trebuie pregătite. 

Fără ostentație 

Meseria de aurar este, în primul rând, o muncă de echipă. Există două echipe cu funcții și responsabilități distincte. Primii fac diverse pregătiri, printre care se numără și aplicarea unui grund pe bază de adeziv din alb de Meudon, care este finisat cu ajutorul unei piei de iepure. 

Etapa antemergătoare mai implică și prepararea unor vopseluri care permit aplicarea corectă a aurului pe exterior. 

Cel de-al doilea grup repară detaliile sculpturilor. „Am avut șansa să-i văd lucrând pe aurarii de la Gohard pe diverse șantiere de la Versailles. Ceea ce m-a fascinat este că din atingerile foarte meticulose ale micilor suprafețe ia naștere strălucirea unui monument.”, subliniază Catherine Pégard, președintele domeniului. 

Aceste mici gesturi au o lungă tradiție. Baptise Gohard se întreabă dacă egiptenii antici foloseau un apret asemănător celui din atelierele sale. Arta poleirii cu aur a ramelor de tablou, lambriurilor sau grilajelor a fost adaptată întotdeauna în funcție de epocă și țară. În Franța, aurul fascinează și, deopotrivă, provoacă repulsie. Are reputația de a fi „prea mult”. 

Viitorul și trecutul de aur

Bunicul lui Baptiste a pus bazele acestei întreprinderi. A fost preluată apoi de Fabrice, tatăl actualului director, sub conducerea căruia atelierele Gohard au cunoscut o dezvoltare pe plan internațional. Sora sa, Lucia, de profesie tot aurar, se ocupă de atelierele din Geneva. 

Cei 160 de angajați lucrează atât în domeniul restaurărilor, cât și în cel al creației artistice. În ateliere, putem vedea rame de tablou, căzi de baie sau chiar bascheți. Artiști contemporani, directori de hoteluri sau vile de lux apelează la Gohard pentru a-și restaura operele de artă sau obiectele decorative. Cu toate acestea, aurarii au înțeles că urmează o perioadă cu adevărat dificilă pentru ei, dar probabil că planul de relansare al guvernului îi va ajuta să-și continue munca.

sursa: Le Figaro 

ARTICOLE SIMILARE

Madonna a fost externată din spital

Tabu Tabu

Ce NU e bine sa faci inainte de culcare

realitatea

Mădălina Ghenea s-a speriat de coronavirus. A luat o hotărâre importantă!

Andreea Damian

Premiera de gală a ultimului film Terminator, anulată din cauza incendiilor de pădure

Andreea Damian

Jennifer Lawrence s-a logodit cu directorul unei galerii de artă – Cooke Maroney

realitatea

Sărbătoritul zilei de 14 iunie

realitatea

Scrie un comentariu