Tabu
CULTURESlider

O mașină de criptat folosită de naziști, descoperită în Marea Baltică

În timpul unei misiuni WWF (World Wildlife Fund), o echipă de scafandri germani a descoperit, pe fundul Mării Baltice, o mașină de criptat din Al Doilea Război Mondial. Modelul „Enigma” era folosit de naziști pentru a transmite mesaje codificate.  

O legendară mașină folosită de naziști în Al Doilea Război Mondial pentru a cifra și descifra informațiile secrete a fost recent descoperită în Marea Baltică. Vineri, aceasta a fost trimisă la un departament german specializat în restaurări.

Exemplarul „Enigma”, o rară mașină electromecanică portabilă și, totodată, un obiect care a inspirat numeroase filme și romane de spionaj trebuie desalinizat înainte de a fi supus procesului de restaurare ce va fi efectuat de echipa de la Muzeul de Arheologie din Schleswig-Holstein, o regiune din nordul Germaniei. 

„Presupunem ca restaurarea va dura aproape un an.”, a declarat șeful biroului arheologic de la Schleswig-Holstein, care își dorește să aibă posibilitatea de a o expune într-un muzeu regional. 

Mașina a fost găsită în noiembrie, în golful Gelting, de o echipă de scafandri a  World Wildlife Fund. Aceștia se aflau într-o misiune de identificare și recuperare a plaselor de pescuit abandonate care pun în pericol viața a numeroase specii de animale și plante subacvatice.

Arheologul Florian Huber a povestit că unul dintre colegii săi de misiune a raportat echipajului că „există o plasă acolo, dar este agățată de o mașină de scris veche”.

Conform istoricului Jann M. Witt, membru al asociației navale germane, „Enigma” găsită în golful Gelting a fost aruncată de la bordul unui vas de război german la finalul conflictului armat. El a mai explicat că exemplarul descoperit nu are decât trei bobine, în timp ce cele utilizate de naziști la bordul submarinelor aveau patru.Enigma este o imensă relicvă din toate privințele.”, a adăugat  șeful biroului arheologic de la Schleswig-Holstein.

Această mașină fascinantă, inventată de germanul Arthur Scherbius la finele anilor 1910, este străbunica sistemelor de criptografie contemporane și și-a cunoscut faima în timpul celui de-Al Treilea Reich, fiind folosită de naziști și de aliații acestora pentru a-și cifra și descifra mesajele secrete. 

Reputatul model a fost considerat infailibil de creatorii săi până ce informaticianul britanic Alan Turing a reușit să descifreze codul secret al marinei germane. Acțiunea sa a avut o influență considerabilă asupra războiului submarin din Oceanul Atlantic, fiindcă englezii puteau citi codurile inamicilor fără ca aceștia să afle. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Olivia Newton-John primește cadou celebra geacă din piele din Grease vândută la o licitație

Andreea Damian

Whitney Houston: turneu sub forma unei holograme, album nou și musical pe Broadway

Andreea Damian

Shine a Light

realitatea

Săptămâna modei din Londra: moda englezilor suferă de Brexietate?

realitatea

Cafeaua Jacobs da tonul la joaca!

realitatea

Workshop de fotografie cu Sorin Onisor

realitatea

Scrie un comentariu