Tabu
Image default
CULTURE Slider

O mașină de criptat folosită de naziști, descoperită în Marea Baltică

În timpul unei misiuni WWF (World Wildlife Fund), o echipă de scafandri germani a descoperit, pe fundul Mării Baltice, o mașină de criptat din Al Doilea Război Mondial. Modelul „Enigma” era folosit de naziști pentru a transmite mesaje codificate.  

O legendară mașină folosită de naziști în Al Doilea Război Mondial pentru a cifra și descifra informațiile secrete a fost recent descoperită în Marea Baltică. Vineri, aceasta a fost trimisă la un departament german specializat în restaurări.

Exemplarul „Enigma”, o rară mașină electromecanică portabilă și, totodată, un obiect care a inspirat numeroase filme și romane de spionaj trebuie desalinizat înainte de a fi supus procesului de restaurare ce va fi efectuat de echipa de la Muzeul de Arheologie din Schleswig-Holstein, o regiune din nordul Germaniei. 

„Presupunem ca restaurarea va dura aproape un an.”, a declarat șeful biroului arheologic de la Schleswig-Holstein, care își dorește să aibă posibilitatea de a o expune într-un muzeu regional. 

Mașina a fost găsită în noiembrie, în golful Gelting, de o echipă de scafandri a  World Wildlife Fund. Aceștia se aflau într-o misiune de identificare și recuperare a plaselor de pescuit abandonate care pun în pericol viața a numeroase specii de animale și plante subacvatice.

Arheologul Florian Huber a povestit că unul dintre colegii săi de misiune a raportat echipajului că „există o plasă acolo, dar este agățată de o mașină de scris veche”.

Conform istoricului Jann M. Witt, membru al asociației navale germane, „Enigma” găsită în golful Gelting a fost aruncată de la bordul unui vas de război german la finalul conflictului armat. El a mai explicat că exemplarul descoperit nu are decât trei bobine, în timp ce cele utilizate de naziști la bordul submarinelor aveau patru.Enigma este o imensă relicvă din toate privințele.”, a adăugat  șeful biroului arheologic de la Schleswig-Holstein.

Această mașină fascinantă, inventată de germanul Arthur Scherbius la finele anilor 1910, este străbunica sistemelor de criptografie contemporane și și-a cunoscut faima în timpul celui de-Al Treilea Reich, fiind folosită de naziști și de aliații acestora pentru a-și cifra și descifra mesajele secrete. 

Reputatul model a fost considerat infailibil de creatorii săi până ce informaticianul britanic Alan Turing a reușit să descifreze codul secret al marinei germane. Acțiunea sa a avut o influență considerabilă asupra războiului submarin din Oceanul Atlantic, fiindcă englezii puteau citi codurile inamicilor fără ca aceștia să afle. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Irina Rimes, de nerecunoscut! Transformare totală FOTO

Tabu Tabu

Ştiaţi de ce încărunţeşte/albeşte părul?

realitatea

Oceanul Pacific este atât de acid încât dizolvă crabii de vii

Andreea Damian

Cu cine au petrecut Paștele în izolare Smiley și Gina Pistol

Tabu Tabu

Machiajul ochilor: de ce rozul este esențial în această toamnă

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Scrie un comentariu