Tabu
Image default
HEALTH Slider

Băuturile fermentate, noul elixir al tinereții

Se spune că băuturile fermentate, foarte bogate în prebiotice și probiotice, sunt excelente pentru sănătatea ta. Băuturi ciudate pentru unii, poțiuni magice pentru alții, aceste licori sunt excelente pentru sănătate. Cu un conținut scăzut de zahăr, acestea sunt alcătuite din ciuperci, bacterii sau drojdie care, datorită fermentării lor, furnizează o multitudine de substanțe nutritive.

Scopul acestor băuturi minune se învârte în jurul beneficiilor fermentației. Așadar, fermentând ciuperci sau drojdii în ceai sau lapte, eliberăm bacterii bune. Acestea atacă zahărul, iar bulele de CO2 sunt prezente în mod natural, spre deosebire de băuturile răcoritoare. Un cocktail spumant, fără zahăr și foarte sănătos.

O mică lecție de chimie

Fermentarea este o reacție biochimică naturală. Carbohidrații, aceste molecule de zahăr, sunt transformate în molecule de gaze datorită prezenței bacteriilor sau drojdiilor. Pentru a fi eficient, trebuie făcut într-un mediu fără aer. Există mai multe tipuri de fermentație. Există fermentații lactice, care produc acid lactic din lactoză, și alcoolice, deoarece produc etanol. Berea, varza murată sau oțetul sunt create prin acest proces.

Tipuri de băuturi fermentate

Chefir: originar din Caucaz, la granița Rusiei cu Georgia. Chefirul este alcătuit din mici cristale translucide care conțin o colonie de bacterii și drojdii. Aceste semințe sunt fermentate timp de câteva ore, care acționează în simbioză în apă sau în lapte, în funcție de tipul de chefir. Se adaugă adesea puțină zeamă de lămâie care acționează ca un conservant în băutură.

Kombucha: această ciupercă oferă, potrivit legendei asiatice, nemurirea celor care o gustă. Născut din simbioza dintre bacterii și drojdii, kombucha este de obicei însoțită de ceai negru dulce. De formă rotundă, are o textură gelatinoasă, dar băutura rezultată este similară cu un cocktail. După câteva zile de fermentare, devine spumantă, nu foarte dulce și foarte răcoritoare. Perfectă pentru plajă.

Kombucha

Cvas: apreciată de slavi, această băutură portocalie este produsă din pâine de secară, frunze uscate de coacăze negre și stafide. Ușor spumantă și cu conținut scăzut de alcool, cvasul este una dintre cele mai ușor băuturi fermentate de preparat.

Baracul: acest vin dur (must în timpul fermentației alcoolice) este preparat din suc de struguri. Proaspăt ieșit din presă, o etapă de tranziție în vinificație, oferă arome dulci și conține bule naturale fine. Este imperativ să-l beți imediat, deoarece alcoolul prezent, în contact cu drojdiile și aerul, se transformă în oțet.

Boza: această băutură cu aspect lăptos provoacă senzație în Balcani. Folosim diverse cereale – bulgur, mei, orez – care au fost gătite anterior în apă. Se prezintă sub forma unui piure alb foarte lichid. La fel ca laptele vegetal, boza este bogată în substanțe nutritive.

Beneficiile băuturilor fermentate

Dieteticianul și nutriționistul Ysabelle Levasseur explică faptul că aceste alimente fermentate sunt formate din prebiotice și probiotice (bacterii conținute în mod natural în intestin) care întăresc echilibrul florei intestinale. „Promovează digestia, echilibrează tranzitul intestinal și întăresc sistemul imunitar. Pot chiar să joace un rol în prevenirea cancerului de colon”, adaugă expertul. În plus, acest proces de fermentare crește conținutul de vitamine și promovează asimilarea anumitor minerale precum calciu, magneziu etc.

ARTICOLE SIMILARE

Cum a afectat coronavirusul viața particulară a solistului Jorge

Tabu Tabu

Un nou pericol depistat în suplimentele cu calciu și vitamina D

Andreea Damian

Oameni care au găsit o cale uimitoare de a aduce magia în casele lor de Crăciun

Andreea Damian

Michael Bublé, mărturisiri sfâșietoare despre lupta fiului său, bolnav de cancer

Andreea Damian

Antrenamentul în 9 pași care îndepărtează grăsimea facială și combate ridurile

Andreea Damian

Sfaturi (simple) pentru a evita certurile politice de la masa de Crăciun și Revelion

realitatea

Scrie un comentariu