Tabu
HEALTH

„Boala din timpul liber”: ce este acest fenomen care apare în vacanță?

Dacă vacanțele sunt menite să ai un moment de respiro și de relaxare, pentru unii, acestea sunt un moment bun pentru a se îmbolnăvi. Durerile de cap, curgerea nasului, tusea… Sunt multe simptome care îți pot strica vacanța. Aceasta este ceea ce numim „boala timpului liber”. Un medic generalist a vorbit despre principalele cauze ale acestui fenomen.

Abia ai început să te bucuri de primele zile de vacanță că te-ai îmbolnăvit deja? Aceasta este ceea ce numim „leisure sickness”. Acest sindrom a fost studiat pentru prima dată în 2001 de către cercetătorul olandez Ad Vingerhoets. Prin realizarea studiului său, el a descoperit că 3 până la 4% dintre participanți, care erau lucrători foarte implicați în viața lor profesională, au dezvoltat simptome la începutul vacanței. Dar atunci, de ce ne îmbolnăvim în vacanță?

Într-un videoclip postat pe contul ei Tik Tok, Marine Ltemporel, un medic generalist cunoscut și sub pseudonimul @marineloubli pe rețelele de socializare, a vorbit despre principalele cauze ale bolilor în timpul liber.

Care sunt principalele cauze ale „bolii din timpul liber”?

După cum explică medicul în videoclipul ei, atunci când trebuie să performați bine la locul de muncă, organismul produce norepinefrină în cantități mari. Este un hormon care, potrivit specialistului, „ajută organismul să funcționeze la capacitate maximă și care limitează simptomele unei boli cu rolul său antiinflamator”. 

Cu toate acestea, atunci când organismul este în vacanță și eliberează toată presiunea acumulată, acest lucru determină „oprirea producției de norepinefrină, făcându-ne astfel mai vulnerabili la infecții”, subliniază Marine Ltemporel, potrivit Femme Actuelle. În plus, în perioada concediilor, s-ar putea să avem tendința de a schimba anumite obiceiuri de stil de viață, fie în ceea ce privește alimentația, somnul sau chiar nivelul de activitate fizică. 

Modificări care, după cum subliniază expertul, „perturbează echilibrul organismului, precum și funcționarea sistemului imunitar ”. În videoclipul ei, medicul indică și că vacanțele sunt propice pentru a te regăsi în „spații înghesuite” precum trenul sau avionul, în care te expui cu ușurință la germeni.

Dr. César Ancelle-Hansen, un medic de urgență intervievat recent de Femme Actuelle pe acest subiect, a explicat că răceala în timpul vacanțelor ar putea apărea și „din cauza aerului condiționat, care usucă căile respiratorii superioare”. Un context în care avem, după el, mai multe șanse de a lua o infecție virală.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

De ce nu ar trebui să așteptăm până când ne este foame ca să mâncăm

Andreea Damian

Știai că există 4 modele de îmbătrânire? Cum îți afli vârsta biologică

Andreea Damian

Antrenorul lui JLo te învață ce trebuie să faci ca să ai un abdomen plat

Andreea Damian

Simptome care ar trebui să te trimită imediat la medic – partea I

Andreea Damian

Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar

Andreea Damian

A amestecat suc de castravete și de lămâie și a aplicat pe coate. Rezultate uimitoare după doar 5 minute!

Andreea Damian

Scrie un comentariu