Tabu
Image default
CULTURESlider

Cărțile sunt bunuri esențiale în Belgia. Librăriile rămân deschise

Spre marea ușurare a bibliofililor și iubitorilor de carte din Belgia, țară grav afectată de pandemia de COVID-19, care a intrat din nou în carantină, guvernul a decis să lase librăriile deschise.

Cartea, un bun esențial

„Cultura joacă un rol enorm.”, a declarat viceprim-ministrul Georges Gilkinet pentru cotidianul Le Soir, adăugând că este esențial ca politicienii să ia în calcul importanța sănătății mintale a tuturor belgienilor.

Pe fondul crizei sanitare, Belgia a fost nevoită să intre iar în carantină, dar de data aceasta, își păstrează librăriile deschise, cărțile fiind considerate ca făcând parte din lista „bunurilor esențiale”.

Decizia intrată în vigoare de luni a fost lăudată atât de cititori, cât și de proprietarii librăriilor, care sunt de părere că literatura este indispensabilă într-o vreme în care angoasele provocate de pandemie afectează teribil populația belgiană.

Cu ușile deschise

Odată cu înăsprirea restricțiilor, librăria Tropismes din Bruxelles se numără printre cele câteva magazine deschise din Galeries royales Saint-Hubert, un pasaj comercial elegant.

În comparație cu vecinii de la ciocolaterie, unde cândva se îmbulzeau zeci de turiști, librăria Tropismes se bucură astăzi de un flux constant de clienți.

Spre deosebire de Franța, guvernul belgian, condus de Alexander De Croo, a clasat librărille printre magazinele care pot „rămâne deschise publicului pentru că oferă, în principal, bunuri esențiale.” 

„În aceeași manieră în care am păstrat magazinele de bricolaj deschise, ni se pare la fel de important să le deschidem și pe cele care ne permit să bricolăm cu gânduri și cuvinte.” se amuză Marc El Khadem, specialistul în domeniul științelor umaniste de la Tropismes.

În primăvară, librăriile din Bruxelles au fost obligate să tragă obloanele, dar acum proprietarii acestora se declară satisfăcuți și afirmă că au adoptat „toate precauțiile sanitare posibile”.

Gânditorul de la Bruxelles

„Cartea corespunde unei nevoi manifestate într-o perioadă de angoasă, de incertitudini, care amintește fiecăruia de propria moarte, de precaritatea existenței.” susține Sébastien Décupère.

În rândul cititorilor se manifestă o predilecție pentru eseuri și volume de filosofie, în special, pentru cele ale stoicilor. Sébastien Décupère mai remarcă faptul că oamenii nu se eschivează de la problemele cotidiene, ci sunt dispuși să reflecte asupra prezentului. „Cartea reprezintă liantul cu tradiția, promisiunea viitorului și înscrierea într-un timp lung.”, conchide acesta.

Cititorul revoltat

Sub stucaturile și oglinzile impozante ale librăriei Tropismes, moștenite din secolul al XIX-lea, câțiva clienți se bucură de una dintre ultimele oaze de libertate: cărțile. 

„Lectura în carantină este esențială.” afirmă François Bellet, un pensionar bruxelez, în timp ce-și face proviziile de carte pentru o lună. După el, decizia de a închide librăriile din Franța pare de neînțeles: „Asta demonstrează că oamenii de la putere nu se interesează de carte, este o coborâre în infern — și, mai ales, în Franța, țara literaturii.”, se revoltă el.

 „Suntem absolut solidari cu confrații noștri francezi și, totodată, triști pentru cititorii lor.”, mărturisește M. El Khadem.

„În Belgia, este singura formă de acces la cultură care ne-a mai rămas. Între a consuma ceva de la supermarket și a merge acasă ca să nu faci nimic, e important să citești.” spune Sébastien Décupère.

Elveția nu mai e neutră

Belgia nu este unica țară din spațiul european care și-a păstrat librăriile deschise. Elveția a acționat în mod similar, demonstrând că nu este neutră când vine vorba de cultură. Cărțile, alături de alimente și medicamente, își revendică locul binemeritat printre produsele de bază, într-o lume în care sănătatea oamenilor este mai importantă ca oricând.

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Celebritati nascute pe 5 martie!

realitatea

Nomad IFF la Muzeul National al Taranului Roman

realitatea

Cele mai impresionante transformări ale părului din 2021

Andreea Damian

Cum să îți îndrepți părul fără să îl deteriorezi

Andreea Damian

Visul oricărui pământean de a fi capabil să respire sub apă poate deveni în curând realitate

Andreea Damian

Stiai ca generatia de aur a Hollywood-ului facea terapie cu LSD?

realitatea

Scrie un comentariu