Tabu
Image default
CULTUREWhat's hot

Cazul de PLAGIAT al lui Ponta explicat pas cu pas / Comentariile lui CTP

Jurnalistul Quirin Schiermeier de la revista Nature l-a acuzat pe Victor Ponta de plagiat în teza de doctorat, fără a prezenta însă documentele care stau afirmaţiilor sale. gândul vă prezintă un tabel comparativ cu fotocopii ale tezei de doctorat a premierului şi ale cărţii profesorului Dumitru Diaconu, una dintre cele trei lucrări despre care se spune că ar fi fost plagiate.

Schiermeier susţine, în articolul în care îl acuză pe Victor Ponta de plagiat, că acesta ar fi copiat părţi consistente din lucrările specialiştiilor în drept Dumitru Diaconu, Vasile Creţu şi Ion Diaconu.

Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată “Curtea Penală Internaţională”, cu cartea profesorului Dumitru Diaconu.

Cele trei lucrări nu pot fi găsite la librăria Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, nici consultate la Biblioteca Naţională. gândul a reuşit să intre în posesia unui exemplar al cărţii “Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate” (Editura All Beck, 1999), scrisă de Dumitru Diaconu (judecător al Curţii de Apel Piteşti – n.red.).

Revista Nature nu a prezentat niciun document pentru a susţine acuzaţiile, însă Quirin Schiermeier, autorul articolului, a declarat pentru gândul că a consultat personal atât teza de doctorat, cât şi celelalte documente pe care Ponta le-ar fi plagiat.

Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta şi lucrarea “Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate”. În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părţi consistente din cartea profesorului Diaconu.

În teza de doctorat a premierului Victor Ponta, lucrarea “Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate” este citată la final, la secţiunea Bibliografie Selectivă.

‭ioana ginghina si ruxandra

Analiza comparativă: diferenţe minore între pasajele lui Ponta şi cele ale lui Dumitru Diaconu

După cum se poate observa din analiza comparativă, pasaje sau pagini întregi din lucrarea lui Dumitru Diaconu se regăsesc în teza de doctorat a lui Victor Ponta. Cele mai multe sunt luate ad litteram, în alte situaţii Victor Ponta a operat corecturi minore (de litere, conectori sau punctuaţie). Puteţi vedea, la finalul articolului, filă cu filă, cum s-a transpus cartea profesorului Dumitru Diaconu în lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta.

Pasajele din teza de doctorat a lui Victor Ponta, regăsite în lucrarea profesorului Dumitru Diaconu, au suferit câteva modificări, însă minore. Astfel, în lucrarea premierului, apar vigulele care lipsesc din unele fraze din carte (“Astfel, prin Convenţia de la Haga, din 1907,; “Din păcate,“; “În Preambulul acestei Convenţii, denumit şi Clauza Martens, se precizează; “De altfel,“), numele unor instituţii este scris cu literă mare (Comisia de Drept Internaţional faţă de Comisia de drept internaţional; Asociaţia de Drept Penal faţă de Asociaţia de drept penal) sau este uşor modificat (Curţii Permanente Internaţionale de Justiţie” faţă de “Curţii Permanente de Justiţie Internaţională”), unele fraze sunt introduse prin conectori de tipul “totodată”, “prin urmare”, “astfel”, unele moduri sau timpuri verbale sunt modificate (“vor fi” în loc de “să fie”; “vor acţiona” în loc de “au acţionat; “ce se puteau” în loc de “ce se pot”; “vor condiţiona” faţă de “au condiţionat”), sunt adăugate cuvinte sau sintagme (“şi implicit”, “respectiv”, “în anul 1977” în loc de “în 1977; “Protocol adiţional I” în loc de “Protocol I”, “aşa cum am menţionat mai sus”; “aşa cum vom nota în continuare”) ori eliminate (“anume”, “rezonanţă”).

De asemenea, unele cuvinte sunt înlocuite cu sinonime (“referitoare” în loc de “privitoare”, “care” în loc de “ce”; “în cadrul” în loc de “în sânul”; “aceasta” în loc de “ea”), iar unele structuri sunt uşor modificate (“Moynier a reluat propunerea sa în cadrul Institutului” faţă de “Moynier a reluat propunerea sa la Institutul”; “din cadrul forţelor armate” faţă de “forţele armate pe mare”).

Ce spune Dumitru Diaconu

Dumitru Diaconu, autorul lucrării “Curtea Penală Internaţională, Istorie şi Realitate”, din care s-a inspirat Victor Ponta, a declarat că funcţia de magistrat pe care o deţine nu îi permite să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect, cu implicaţii politice.

“Sunt magistrat şi trebuie să respect un cod deontologic. Nu pot să fac niciun comentariu”, a declarat pentru gândul Dumitru Diaconu, doctor în drept şi judecător la Curtea de Apel Piteşti, secţia Penală. El a precizat că nu va depune vreo sesizare la Consiliul Naţional de Etică.

Marius Andruh refuză să spună mai multe

Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucureşti şi preşedintele Consiliului român pentru recunoaşterea diplomelor universitare, a declarat pentru revista Nature că “indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente”. Contactat de gândul şi întrebat cum îşi argumentează acuzaţia, Marius Andruh a refuzat să facă vreun comentariu.

Ponta, dispus să renunţe la titlul de doctor

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 19 iunie, premierul s-a apărat în faţa acuzaţiilor de plagiat spunând că nu este vorba despre plagiat propriu-zis, el citând în bibliografie sursele din care s-a inspirat. Mai mult, Ponta a declarat că este dispus să răspundă pentru faptul că a citat greşit, fiind gata să renunţe chiar şi la titlul de doctor, dacă va fi cazul. “Dacă se dovedeşte, sunt dispus să renunţ şi la titlul de doctor. Ştiu cine este sursa anonimă”, a declarat Victor Ponta. Citeste aici explicaţiile premierului.

Mai mult: http://www.gandul.info/news/cazul-acuzatiilor-de-plagiat-la-adresa-lui-victor-ponta-analiza-pe-text-teza-de-doctorat-a-premierului-versus-cartea-profesorului-dumitru-diaconu-exclusiv-9762345

DOTTORE PONTA SI TOARS’ COLONNELLO BASESCU (preluare GANDUL)

Premierul Victor Ponta: „Nu ţin la titlul de doctor”.

Ce spui tu, străine? Vasăzică, un om care se presupune că a trudit ani de zile, tocindu-şi ochii în biblioteci şi arhive, că a ars nişte neuroni încercând să aducă o contribuţie originală şi valoroasă în domeniul său, obţinând un titlu, cel puţin teoretic, de mare prestigiu intelectual, nu ţine la propria lui muncă. Nu-mi imaginez cum e posibilă o asemenea atitudine, afară de cazul în care zisa muncă nu îţi aparţine. În loc să susţină că poate şi are de gând să-şi apere fiecare rând din teza sa, V. Ponta îi jigneşte pe toţi cei care au un doctorat cinstit, atâţia câţi or fi în ţara asta. Ca şi în cazul copistului Mang, sesizez la Ponta aceeaşi inaderenţă la texte aflate sub semnătura sa.

Apoi: a nu cita cu indicarea în subsolul paginii sau la sfârşit de capitol a autorului, volumului şi paginii din care se citează este o neregulă morală şi intelectuală, înainte ca o citare corectă să fie regulă procedurală de bază într-o lucrare ştiinţifică – ştiu bine asta, întrucât am făcut o lucrare de doctorat. Simpla menţionare la bibliografie, la sfârşit, a autorilor din care V. Ponta zice că s-a „inspirat” poate fi praf în ochi.

În fine, e de observat că T. Băsescu nu se află în spatele acestei afaceri de plagiat. T. Băsescu se află în faţa ei. Acum câteva zile, a ţinut repetând în mod obsesiv şi apăsat cuvântul doctor, ba chiar şi, cu rânjetul sardonic caracteristic, dottore, să se ştie că el o să „i-o tragă” lui Ponta. Faptul că acuzaţia a fost injectată securistic în media, fără s-o susţină cineva în mod deschis, e simptomatic pentru „stilistica” prezidenţială.

Ceea ce nu-l îndreptăţeşte nicidecum pe V. Ponta să anunţe că, dacă a „greşit”, e gata să renunţe la titlul de doctor – şi atât. Pentru furt intelectual, demisia din funcţia de premier e singura ieşire cât de cât onorabilă. Mă voi număra printre cei care îl vor considera un prim-ministru nelegitim dacă n-o face.

Oricum, mie, unul, V. Ponta mi-a demonstrat deja că e un personaj profund pârât din punct de vedere moral şi intelectual. Nici nu mă mai interesează să verific citatele, la prima vedere grăitoare, livrate de turnătorul civic anonim pe net.

Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

ARTICOLE SIMILARE

UNESCO înscrie orologeria în patrimoniul cultural imaterial

Ciocîrlan

Ellie White a lesinat la filmari. Vezi motivul

Cainele spanzurat: BOICOT englezesc impotriva turismului in Romania

Sărbătoritul zilei

realitatea

Cum arata, la 29 de ani, gemenele Indiggo fara machiaj

Jane Fonda, arestată la Washington, în timpul unui protest față de schimbările climatice

Andreea Damian

1 comentariu

Moises 3 November 2012 at 9:18

Domnule Sorescu,Cand se va deschide oicafil sala de sport, mai precis cand putem juca un fotbal acolo? La vara, la primavara?multumesc anticipat!ps: ma bucur ca aveti un site si astfel putem si noi sa aflam mai multe despre ceea ce se intampla in consiliul local (de pe siteul primariei nu putem afla).

Răspunde

Scrie un comentariu