Tabu
LIFESTYLESlider

În ce condiții poți să vizitezi camera de control de la Cernobîl

15 jurnaliști au primit permisiunea de a vizita camera de control, de unde era coordonată activitatea din complexul atomic până în ziua deflagrației, 26 aprilie 1986. Aceștia au prezentat imagini din interiorul camerei de control de la Cernobîl, la 33 de ani de la explozie. Panourile și ecranele sunt pline de rugină și fără lumina reflectoarelor este beznă deplină.

Turul de prezentare pentru jurnaliști va fi urmat de altele, destinate turiștilor, evident în condiții de protecție specială, pentru a nu le dăuna sănătății.

Mulți ani, turiștilor li s-a permis să viziteze doar curțile școlilor abandonate, parcurile de distracții și cartiere din zona de excludere de la Cernobîl. Zonele respective nu mai sunt considerate periculoase în prezent. Dar Reactorul 4, acolo unde s-a produs cel mai grav accident nuclear civil din istorie, a rămas închis pentru toată lumea, cu excepția cercetătorilor, a angajaților de la curățenie și a câtorva jurnaliști – până acum.

Agențiile de turism care organizează tururi la Cernobîl au declarat recent pentru CNN că Ucraina va permite turiștilor să viziteze camera de control a reactorului, acolo unde au fost luate deciziile care au contribuit în cele din urmă la dezastru. În această cameră, se crede că inginer șef adjunct de la Cernobîl a instruit operatorii să continue un test de siguranță, în ciuda exploziei.

Potrivit specialiștilor, în zonă radiațiile sunt și acum de 40.000 de ori mai mari decât limita admisă. Așadar, pentru a asigura siguranța vizitatorilor, oricine va intra în cameră va trebui să poarte un costum special, cască, mască și cizme. De asemenea, vizita lor durează doar cinci minute pentru a limita expunerea.

Camera de control a fost prezentată deja în miniseria „Cernobîl” produsă de HBO, care a câștigat 10 premii Emmy. Companiile din turism au raportat că a existat o creștere uriașă a cererilor pentru vizite la Cernobîl, după ce miniseria a apărut la televizor, în luna mai.

Aproximativ 85.000 de turiști au vizitat deja zona de excludere anul acesta. Tururile de o zi costă de obicei în jur de 100 de dolari de persoană.

În iulie, Ucraina a declarat Cernobîlul drept atracție turistică oficială, printr-un decret menit să reglementeze turismul din zonă. Înainte de aceasta, turismul nu era autorizat oficial în zonă, astfel că unii turiști dădeau mită agenților de securitate și pătrundeau ilegal în zonă. De asemenea, guvernul ucrainean intenționează să investească în noi căi și puncte de control pentru a dezvolta turismul la Cernobîl.

 

ARTICOLE SIMILARE

Stiliștii prezintă un nou ideal de frumusețe! Este mult mai atrăgător decât fața obișnuită de pe Instagram

Andreea Damian

15 lucruri pe care le poți face cu telefonul mobil pentru a-ți umple timpul

Tabu Tabu

Veste-BOMBĂ în showbiz! Dani Oţil şi Mihaela Rădulescu au dat deja invitaţii la nunta lor!

Decizia luată de Theo Rose și Irina Rimes după conflictul de la Vocea României

Andreea Damian

Meghan Markle, decizie importantă în privința nașterii. De secole încoace nu s-a mai întâmplat

Andreea Damian

Meghan Markle, umilință supremă pentru regină

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu