Tabu
HEALTH

Ce este burnout-ul de vacanță și cum putem scăpa de el

Înainte să plece în concediu, tot mai mulți oameni suferă de burnout-ul de vacanță. E un fenomen care îi afectează pe cei care încep numărătoarea inversă până la zilele mult așteptate de relaxare.

Cu cât se apropie vacanța, cu atât crește nivelul de epuizare fizică și se accentuează lipsa de chef, stresul cronic, anxietatea sau chiar depresia.

Burnout-ul de vacanță apare cu 2-3 săptămâni înainte de concediu. Dorința de a-ți termina sarcinile înainte de a evada de la birou vine la pachet cu oboseala cronică, atacuri de panică, dureri de cap, insomnii.

„Burnout-ul de vacanță nu este găsit ca atare în literatura de specialitate. Este un fenomen nou pe care îl întâlnim. Practic, avem de-a face cu elemente, simptome, caracteristice burnout-ului care apar la persoanele care încearcă să termine toată treaba înainte de a pleca în vacanță. Apare mai frecvent la persoanele care au o muncă de birou, care au proiecte cu deadline-uri fixe și care urmează să plece într-o vacanță pe o perioadă mai lungă. Dacă îți iei vacanță, 2-3 zile, aceste fenomene nu apar.

Dar dacă pleci într-o vacanță care durează 10 zile – 2 săptămâni, poate chiar mai mult, și întoarcerea la birou este mai lentă, atunci apare această presiune de a termina absolut toată treaba, toate task-urile, înainte de plecarea în concediu”, a explicat psihiatrul Mihai Bran, la un post de televiziune.

Burnout-ul de vacanță are simptome similare epuizării excesive, astfel, potrivit psihiatrului, principalul simptom al acestei forme de burnout este oboseala accentuată.

„Chiar dacă vor să își îndeplinească toate task-urile, să ducă toate treburile la bun final, nu prea mai reușesc să facă lucrul acesta, nu se mai pot concentra. Pot să apară probleme de somn, o stare de apatie, o lipsă a chefului de a-și mai face treaba. Se duc la birou cu frică, nu mai merg cu plăcerea de a-și realiza treaba acolo”, a mai spus psihiatrul.

Iată câteva semnele care trebuie să fiți atenți:

– probleme gastrointestinale

– tensiune arterială ridicată

– scăderea imunității (vă îmbolnăviți mai des)

– dureri de cap recurente

– stare de spirit depresivă

– sentiment de inutilitate

– pierderea interesului sau a plăcerii, notează Very Well Mind.

Soluții de ieșire din criză

În ceea ce privește ieșirea din această situație extrem de stresantă, care poate preîntâmpina agitația din perioada vacanței, uneori pusă pe seama pregătirii în sine a vacanței, dar și pe câteva dintre situațiile neprevăzute cu care ne putem confrunta, psihiatrul susține că totul ține de două elemente foarte importante: personalitatea fiecăruia și modul în care este adusă viața profesională în cea personală.

„Ține foarte mult de personalitatea fiecăruia dintre noi și ține, la fel, foarte mult de modul cum ne organizăm și cum integrăm realitatea de la locul de muncă în viața noastră. Trebuie să conștientizăm faptul că munca nu se va termina niciodată. Este foarte important să ne prioritizăm task-urile de la locul de muncă, să încercăm să le terminăm pe cele mai importante și să avem o organizare, adică să încercăm să lucrăm cât mai cât mai organizat posibil”, a spus psihiatrul.

Potrivit psihiatrului, în cazul în care apare burnout-ul de vacanță, cei care se confruntă cu o astfel de situație și aleg să apeleze la ajutor de specialitate o fac îndreptându-se spre psihoterapeuți sau life-coaching.

„Dar dacă simptomatologia este suficient de intensă și uneori se poate prelungi și după întoarcerea din vacanță, atunci clar este cazul ca persoana respectivă să intre în legătură cu un specialist în sănătate mintală, mai ales cu un psihiatru, pentru a vedea dacă nu există și alte comorbidități, alte probleme de sănătate, care îl pot afecta ca și funcționare pe termen mai lung”, a mai spus psihiatrul Mihai Bran.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Apa e bună, e sănătos să bei cât mai multă apă – ni se zice. Dar cât e legendă și cât e realitate?

realitatea

Ora meselor ne influențează starea de spirit: cel mai prost moment pentru a mânca

Andreea Damian

Top 10 legume sănătoase de vară

Andreea Damian

SUNSTAR GUM de acum disponibil in lantul magazinelor din Romania!

realitatea

Sunt eficiente injecțiile cu botox pentru tratarea migrenei cronice?

Andreea Damian

6 motive ascunse pentru care nu poți rămâne însărcinată

Andreea Damian

Scrie un comentariu