Tabu
HEALTH

Ora meselor ne influențează starea de spirit: cel mai prost moment pentru a mânca

Momentul din zi în care iei masa ar putea avea un impact asupra sănătății și dispoziției, potrivit unui studiu britanic, realizat recent.

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital (Regatul Unit) și-au pus întrebarea, într-un studiu publicat pe 12 septembrie 2022 în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences. Potrivit acestora, ora la care mănânci ar putea afecta într-adevăr sănătatea mintală.

Mâncatul noaptea a crescut nivelul de depresie și anxietate

Pentru a-și desfășura activitatea, oamenii de știință au recrutat 19 participanți, 12 bărbați și 7 femei, toți în vârstă de 26 de ani. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri distincte: participanții primului grup trebuiau să-și ia masa numai în timpul zilei, în timp ce cei din al doilea grup trebuiau să mănânce atât ziua, cât și noaptea.

Ei au fost urmăriți timp de 14 zile. Cercetătorii au descoperit că ora mesei a avut un impact semnificativ asupra stării de spirit a participanților. Într-adevăr, nivelurile de dispoziție asemănătoare depresiei au crescut cu 26,2% și nivelurile de dispoziție legate de anxietate cu 16% în rândul participanților din al doilea grup, adică cei care au trebuit să mănânce o masă în timpul zilei și alta noaptea. Pe de altă parte, la cei care au păstrat un ritm clasic și care au mâncat doar în timpul zilei, oamenii de știință nu au observat nicio schimbare de dispoziție.

„Rezultatele noastre demonstrează că momentul aportului alimentar este o strategie nouă pentru reducerea la minimum a vulnerabilității dispoziției la persoanele cu nealiniere circadiană, cum ar fi persoanele care lucrează în ture sau suferă de tulburări mentale”, a declarat Frank AJL Scheer, coautor al studiului.

Nivelul de glucoză ar fi mai mare atunci când mănânci noaptea

Prin evaluarea nivelului de glucoză și temperatura corpului fiecărui participant, cercetătorii au descoperit că nivelurile relativ ridicate de glucoză atunci când mănâncă noaptea au fost, de asemenea, legate de stări mai apropiate de depresie și anxietate. „Efectele consumului de mâncare în timpul zilei asupra toleranței la glucoză se pot extinde și asupra percepției stării de spirit; cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili efectele programării mesei asupra persoanelor cu tulburări depresive și/sau anxioase”, spun cercetătorii.

Un alt studiu , publicat pe 3 decembrie 2021 în revista Science Advances, a mai scos la iveală faptul că mâncatul în timpul nopții a favorizat creșterea nivelului de glucoză și, în același timp, apariția bolilor. „Acest studiu întărește ideea că atunci când mănânci este important în determinarea rezultatelor asupra sănătății, cum ar fi nivelul zahărului din sânge, ceea ce este relevant pentru lucrătorii în schimburi de noapte, deoarece de obicei mănâncă seara în timpul schimburilor lor”, au explicat oamenii de știință.

ARTICOLE SIMILARE

OMS: Numărul cazurilor de rujeolă s-a triplat în primul trimestru din 2019

Andreea Damian

Terapia prin râs și efectele sale incredibile asupra sănătății

Andreea Damian

4 motive pentru care ar trebui să alegi un scaun de masaj

realitatea

Cea mai eficientă dietă pentru reducerea grăsimii viscerale, asociată cu afecțiuni cardiovasculare

Andreea Damian

Comoara toamnei: dovleacul. Beneficii spectaculoase pentru corp

Andreea Damian

Cum să recunoști și să tratezi varicela

Andreea Damian

Scrie un comentariu