Tabu
LIFESTYLESlider

Ce este Friluftsliv și de ce este momentul să încorporăm acest concept nordic în viețile noastre

Friluftsliv s-a născut în Norvegial. Înseamnă un trai liber, în aer liber, după cum sugerează traducerea sa: fri – liber; lufts – aer; liv – viață. Friluftsliv se află în centrul culturii nordice de zeci de ani. Se presupune că poezia lui Henrik Ibsen „Auf den Heights” din 1859 conține prima mențiune a termenului. Celebrul dramaturg norvegian Henrik Ibsen a popularizat acest termen, pentru a sublinia beneficiile aduse trupului și spiritului uman de petrecerea a cât mai mult timp afară, dacă se poate, în locuri cât mai puțin umblate.

Nordicii au o zicala care, dacă este urmată îi scutește de probleme, în caz de schimbări bruște ale vremii: „Det finnes ikke darlig vær, bare darlige klær!” În traducere liberă, asta înseamnă că nu există vreme rea, ci numai haine nepotrivite.

Iarna aceasta urmărim conceptul nordic de Friluftsliv și explorăm în aer liber pentru a respecta și distanțarea socială.

Friluftsliv satisface dorul de natură

Dorul de aer liber nu a fost niciodată mai vizibil decât anul acesta, ceea ce a adus schimbări incomensurabile. Din martie petrecem mai mult timp în casă decât ne-am fi putut imagina vreodată. În tot acest timp ce ne-am perfecționat arta de a coace pâine și am preluat fiecare tendință interioară.

Așadar, acum că a venit iarna, este timpul să încalți niște cizme călduroase și să ieși afară, să înfrunți frigul.

„Friluftsliv întruchipează valoarea petrecerii timpului în aer liber în mijlocul naturii și este un mod de viață adânc înrădăcinat în scandinavi de la o vârstă fragedă”, spune Niels Eék, psiholog și cofondator al aplicației „Remente” pentru dezvoltare personală și bunăstare spirituală, potrivit Vogue. „Pentru majoritatea înseamnă o plimbare lungă în natură, o masă în aer curat, o alergare în aer liber”, a adăugat el.

Din 2016, conceptele de stil de viață scandinave Hygge și Lagom au fost decisive în rândul tuturor celor care doreau să se orienteze către locuitorii celor mai fericite țări din lume – dar din moment ce pandemia a venit și cu restricții, Friluftsliv, un termen scandinav mai puțin cunoscut, este mai potrivit nevoilor noastre actuale.

Friluftsliv face bine la psihic

Un alt motiv pentru care această tendință apare la momentul potrivit: într-un moment în care stresul a crescut dramatic, ieșirea în aer liber este crucială. A fi în aer liber face atât de mult bine sănătății noastră mentale, așa că toți căutăm în mod activ modalități de a ne bucura de lumea din jurul nostru, indiferent în ce perioadă a anului, spun specialiștii.

Conectarea cu natura s-a dovedit că ajută la reducerea anxietății, stresului și depresiei, iar un studiu recent a constatat că petrecerea a cel puțin 120 de minute pe săptămână în aer liber ne binedispune. Friluftsliv satisface bunăstarea mentală, emoțională și fizică, fiind și o formă esențială de îngrijire de sine.

ARTICOLE SIMILARE

Dacă vezi o umflătură în palmă după vizita la dentist mergi de urgență la medic. Iată motivul!

Andreea Damian

Șapte aplicații care pot înlocui Whatsapp

Andreea Damian

De ce Kate Middleton poartă bijuterii din colecția reginei Elisabeta a II-a și Meghan Markle nu

Andreea Damian

Pariu cu … banii: DORIAN POPA a facut o mica avere!

Popcorn Drift, noua vedeta a sezonului pentru pasionatii de flori si gradinarit

realitatea

Ce avere uriaşă a strâns Maria Ciobanu şi cine o va moşteni pe marea artistă

Andreea Damian

Scrie un comentariu