Tabu
HEALTH Slider

Cum ar putea gâdilirea urechii să încetinească îmbătrânirea

urechea

Gâdilirea unei zone în jurul urechii ar putea încetini îmbătrânirea prin restabilirea balanței dintre sistemul simpatic și cel parasimpatic ale creierului.

Stimularea nervului vag, care influențează și afectează în mod direct creierul, tractul digestiv (intestinele, stomacul), inima, ficatul și multe alte organe și glande, ajută la îmbunătățirea somnului și a stării generale. Stimularea acestuia ar putea de asemenea duce la noi tratamente pentru depresie, crize epileptice.

Oamenii de știință de la Universitatea Leeds spun că procedura poate schimba viața oamenilor. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla efectele pe termen lung asupra sănătății.

De ce urechea?

Urechea acționează ca o poartă către sistemul nervos. O mică ramură a nervului vag poate fi stimulată în anumite zone din jurul urechii externe. Pentru unii oameni, terapia este îngrozitoare. Pentru alții, este nedureroasă.

Ce este nervul vag?

Nervul vag este vital pentru o stare de sănătate optimă, indiferent de provocările cu care te confrunți. Acesta influențează și afectează în mod direct creierul, tractul digestiv (intestinele, stomacul), inima, ficatul și multe alte organe și glande. Nervul vag este parte din sistemul nervos parasimpatic, cunoscut drept sistemul „odihnă și digestie”.

Cuvântul vag/vagus înseamnă “rătăcitor” pentru că “circulă” în tot corpul, către diferite organe importante. Acesta e conectat cu creierul, tractul digestiv (intestinele, stomacul), inima, ficatul, pancreasul, vezica biliară, rinichii, uretra, splina, plămânii, organele reproducătoare (feminine), gâtul (inclusiv faringele, laringele, esofagul), urechile și limba. Dată fiind importanța nervului vag în tractul digestiv (și alte organe), atunci când acesta nu funcționează bine cauzează tulburări digestive, printre care dispepsia, gastropareza, refluxul esofagian, colita ulcerativă, anorexia, și bulimia.

Se schimbă sistemul nervos pe măsură ce îmbătrânim?

Da. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, echilibrul sistemului nervos al corpului se modifică. Ramura simpatică, care este responsabilă de așa numita reacție fight or flight adică reacția de fugă sau luptă în cazul unui pericol, începe să domine. Iar ramura parasimpatică, importantă pentru activitatea de „odihnă și digerare”, devine mai puțin activă. Acest lucru face ca oamenii să fie mai predispuși la boli, precum probleme cardiace și hipertensiune, precum și depresie și anxietate.

Oamenii de știință au luat 29 de voluntari de peste 55 de ani și le-au administrat un tratament de stimulare a nervului vag timp de două săptămâni, 15 minute în fiecare zi. Iar rezultatele par a fi îmbucurătoare, balanța dintre activitățile celor două sisteme. Dacă echilibrul este restaurat și îmbătrânirea este încetinită.

Unii pacienți au declarat că starea li s-a îmbunătățit, la fel și calitatea somnului. „Urechea este poarta prin care putem să ne „jucăm” cu echilibrul metabolic al organismului, fără utilizarea medicamentelor sau a unor proceduri invazive”, a spus Beatrice Bretherton, unul dintre autorii studiului, potrivit BBC. „Credem că am atins doar vârful icebergului și suntem încântați să investigăm mai departe și să vedem care ar putea fi beneficiile pe termen lung”.

 

ARTICOLE SIMILARE

Unde a fugit Delia cu familia pe 15 mai

Tabu Tabu

Cum să îți îndrepți părul fără să îl deteriorezi

Andreea Damian

Armie Hammer ar putea fi noul Batman

Andreea Damian

Încălzitorul pentru nas, ideal pentru iarnă. Ai purta așa ceva după ce se lasă frigul?

Andreea Damian

Bărbații își evită colegele de birou în urma mișcării #MeToo

realitatea

Bărbații singuri miros urât. Indiciul de care femeile țin cont atunci când scot armele de seducție

Andreea Damian

3 comentarii

Cum ar putea gâdilirea urechii să încetinească îmbătrânirea | Adauga anunturi gratuite, Promovare online, Director web 1 August 2019 at 15:52

[…] Cum ar putea gâdilirea urechii să încetinească îmbătrânirea, pe TABU.RO […]

Răspunde
Cum ar putea gâdilirea urechii să încetinească îmbătrânirea - Stiri eZZ 1 August 2019 at 16:05

[…] Cum ar putea gâdilirea urechii să încetinească îmbătrânirea, pe TABU.RO […]

Răspunde
Cum ar putea gâdilirea urechii să încetinească îmbătrânirea – RO-Stiri.com 1 August 2019 at 16:17

[…] Cum ar putea gâdilirea urechii să încetinească îmbătrânirea, pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu