Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

Primăria Capitalei nu mai vrea să finanțeze ajutorul pentru victimele violenței domestice

Cu ocazia Mărțișorului, Primăria Municipiului București a anunțat întreruperea finanțării, după doi ani și jumătate în care Consiliul General al Municipiului București si Direcția de Asistență Socială a Municipiului București au sprijinit financiar serviciile de adăpost și consiliere pentru victime. Astfel, în luna în care toate instituțiile, organizațiile și toți oamenii acordă grijă și atenție sporite pentru situația femeilor, autoritatea locală a luat o decizie contrară nevoilor și intereselor specifice ale acestora.

Asociația ANAIS a oferit, cu sprijinul Direcției de Asistență Socială și cu contribuția unor sponsori și donatori, consiliere socială, juridică și psihologică pentru 785 de femei, iar în Centrul de primire în regim de urgență ”Casa INVICTA” au fost găzduite peste 455 de femei. În această perioadă, Asociația ANAIS a consiliat femeile și a redactat în numele lor peste 280 de cereri pentru emiterea ordinului de protecție.

Centrul de primire în regim de urgență ”Casa INVICTA”  funcționează în București, spațiul fiind pus la dispoziție gratuit de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), printr-o convenție de colaborare, și are o capacitate de 16 locuri (8 femei si 8 copii). ANES aduce o contribuție importantă pentru funcționarea centrului prin asigurarea, în afară de spațiul necesar, a cheltuielilor cu întreținerea spațiului. Programul de funcţionare al Centrului este Non Stop, permanența fiind asigurată de către asistenți sociali.

În lipsa finanțării, serviciile de găzduire a femeilor și copiilor, de consiliere socială, juridică și psihologică, de parenting și referire către servicii rezidențiale pe termen mediu și lung vor înceta începând cu luna mai 2019! 16 paturi dispar din schema de găzduire pentru București.

Asociația Anais a fost informată de DGASMB despre o hotărâre de consiliu prin care a fost aprobat  Regulamentul referitor la regimul finanțărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului București, prin bugetul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, pentru activități nonprofit de interes local, potrivit Legii nr. 350/2005. Acest regulament, în sensul înțeles de noi, nu este adecvat pentru finanțarea de servicii rezidențiale de tipul celor necesare victimelor.

Ultimul acord de asociere a încetat la data de 28 februarie 2019, moment în care cele două servicii ale Asociației, de consiliere și găzduire a femeilor victime ale violenței domestice, au rămas fără resurse financiare pentru continuarea activității, ceea ce va duce la suspendarea serviciilor sau chiar la închiderea centrului.

Conform recomandărilor Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei ar trebui să existe minimum:

  • Un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori.
  • Un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice.
  • Un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.

Aceste recomandări înseamnă pentru  București asigurarea unei disponibilități de minimum  184 de locuri în adăposturi pentru femei, 5 centre de criză pentru victimele violului, 19 centre de consiliere pentru victimele femei.

În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie e ţinta violenţei domestice

În prezent, capitala oferă un număr insuficient, care nu asigură protecția necesară femeilor. În loc să suplimenteze aceste servicii, Primăria decide să întrerupă finanțarea unei organizații care furnizează aceste servicii de ani de zile, cu personal calificat și profesionist. În anul 2017 au fost raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Majoritatea agresorilor sunt adulți de sex masculin (92%) iar majoritatea victimelor sunt adulți de sex feminin (76%), dar și minori. Agresori: 18.835 bărbați  (92%), 1.588 femei (7,7%), 85 băieți și 23 fete. Victime: 15.584 femei (76%), 4.029 bărbați (20,5%), 538 fete și 466 băieți.Majoritatea faptelor s-au petrecut la domiciliu. Acestea sunt datele oficiale adică reflectă violența în familie declarată. Pe lângă aceste cazuri oficiale există foarte multe alte cazuri care nu ajung niciodată în fața poliției din cauză că victimelor le este teamă iar procesul greoi prin care se obține un ordin de protecție nu le ajută nici el foarte mult. În aceste condiții, în București, Primăria, culmea – condusă de un primar femeie decide tăierea finanțării serviciilor de consiliere și adăpost pentru victimele violenței domestice. În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie e ţinta violenţei domestice, arată statisticile.

 

ARTICOLE SIMILARE

SALARII COLOSALE! Află ce SUME încasau VEDETELE DE LA PRO!

Cand mixerul nu mai este un obiect de décor-¦

realitatea

OM POLITIC se desparte de iubita lui!

Condiție bizară impusă de Meghan Markle fostului soț dacă o lăsa gravidă

Andreea Damian

Robbie Williams, gest obscen la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de Fotbal 2018

Andreea Damian

Kim Cattrall. Samantha și orgasmele femeilor

realitatea

Scrie un comentariu