Tabu
HEALTH

Cum îți pune ora de vară sănătatea în pericol

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. În luna martie, se trece la ora de vară și ceasul se dă înainte cu o oră, iar în luna octombrie revine la ora standard.

Trecerea la ora de vară 2024 se face în ultimul weekend din luna martie și la o săptămână după echinocțiul de primăvară. În 2024, trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30 spre 31 martie. Atunci, ora 03.00 va deveni ora 04.00. Iar ziua de duminică va avea 23 de ore și va fi cea mai scurtă zi din an.

În noaptea în care are loc trecerea la ora de vară pierdem o oră din somn. Din această cauză, unele persoane se pot confrunta cu anumite probleme de sănătate emoțională și fizică.

Ritmul circadian, cel care influențează ciclurile de somn, se dereglează odată cu cele 60 de minute pierdute. Și recuperarea nu se face imediat, chiar dacă ne culcăm și ne trezim la aceeași oră și după ce se dau ceasurile înainte.

Dereglarea ritmului circadian influențează și starea emoțională. Putem deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți, potrivit doctordebine.ro.

De asemenea, studiile medicale mai arată faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, a spus Adam Spira, expert în somn, doctor în filosofie și profesor la John Hopkins – Bloomberg School of Public Health pentru publichealth.jhu.edu.

Totodată, oboseala acumulată în primele zile după schimbarea orei poate duce la probleme de concentrare. Iar acest lucru poate determina creșterea numărului de accidente rutiere.

În urma unui studiu efectuat în 2020 a reieșit că schimbarea orei de vară crește riscul de accidente de trafic mortale cu 6%, a continuat profesorul.

Studiile medicale au demonstrat că unele persoane au nevoie de până la două săptămâni pentru a se adapta la schimbarea de oră.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Detoxifierea cu apa si lamaie – cea mai buna alegere de dimineata

realitatea

Compoziția unică a laptelui matern poate ajuta bebelușii să își regleze ritmul circadian

Andreea Damian

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci prea repede

Andreea Damian

Dieta mediteraneană ar putea fi remediul împotriva cirozei

Andreea Damian

În cât timp se digeră diferite alimente și de ce este important să știi

Andreea Damian

Indiciul de pe retină care-ți spune dacă prezinți un risc crescut de a suferi un atac de cord

Andreea Damian

Scrie un comentariu

HEALTH

Cum îți pune ora de vară sănătatea în pericol

Trecerea la ora de vară în România are loc în noaptea de 26 spre 27 martie 2022. Astfel, ceasul se dă înainte cu oră, iar ora 03:00 devine ora 04:00. Totodată, ziua de 27 martie este și cea mai scurtă zi din an și va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Deși impactul modificării unei singure ore nu pare important, conform studiilor, schimbarea orei poate avea un efect similar schimbării fusului orar atunci când călătorim.

Incidența atacurilor de cord crește cu 25% în ziua de luni ce urmează după trecerea la ora de vară, conform unui studiu din 2014 publicat în revista Open Heart. Numărul total al atacurilor de cord de pe parcursul unei săptămâni nu s-a modificat, doar frecvența a fost mai mare la începutul săptămânii.

O explicație poate fi faptul că stresul asociat cu serviciul la începutul săptămânii în combinație cu ora pierdută de somn pot avea efecte mai mari asupra persoanelor care sunt deja vulnerabile în ceea ce privește bolile cardiovasculare.

Nu doar infarctul poate fi influențat de schimbările orare. Studii prezentate la Întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie din 2016 au demonstrat că ratele de accident vascular cerebral sunt cu 8% mai mari, în medie, în cele două zile care urmează schimbării orei – atât vara cât și iarna, comparativ cu cele două săptămâni de dinainte și după.

După schimbarea orei din martie, riscurile pentru femeile care au avut avorturi și vor să urmeze fertilizare in vitro sunt semnificative, conform unui studiu publicat în Chronobiology International. Ratele de avort au fost mult mai mari în cazul femeilor la care transferul embrionilor s-a produs în decursul celor 21 de zile după modificarea orei, comparativ cu femeile care au fost supuse procedurii în restul anului.

ARTICOLE SIMILARE

Cafeaua de după-amiază ne tulbură într-adevăr somnul?

Andreea Damian

9 moduri naturale de a-ți curăța plămânii

Andreea Damian

Femeile matinale rămân însărcinate mai ușor, spun cercetătorii

Andreea Damian

Modurile curioase în care pielea îți influențează sănătatea

Andreea Damian

Cocktailul de vitamine care previne complicațiile COVID-19

Andreea Damian

20 de mituri despre sănătate. Tu pe care le-ai auzit cel mai des?

Andreea Damian

Scrie un comentariu