Tabu
lifestyle

De ce este bine să dormim până târziu în weekend

Știm cu toții că un somn implinit este esențial pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă. Iar un studiu recent sugerează că dormitul până mai târziu la sfârșit de săptămână ne poate ajuta să trăim mai mult. Acest obicei sănătos, spun cercetătorii americani și suedezi, ar putea ajuta la reducerea problemelor de sănătate asociate cu somnul insuficient de pe parcursul săptămânii și chiar să reducă riscul unui deces timpuriu.

Co-autorul studiului publicat în Journal of Sleep Research, profesorul Torbojorn Akerstedt, a studiat ce se întâmplă când oamenii lenevesc mai mult în pat în zilele lor libere. În cadrul cercetării, oamenii de știință au analizat aproape 50.000 de suedezi care au completat un chestionar de 36 de pagini, care acoperea un număr de chestiuni medicale, realizat în 1997. Cercetătorii au monitorizat participanţii în următorii 13 ani.

Ei au descoperit că persoanele care au dormit aproximativ cinci ore sau mai puțin pe noapte, inclusiv în timpul săptămânii, au avut un risc crescut de deces în comparație cu cei care au dormit șapte-opt ore în mod regulat. În plus, au descoperit că participanții care au dormit prea mult au avut și ei o rată crescută a mortalității. Așadar, există un risc mai mare de mortalitate dacă o persoană doarme în mod constant mai puțin de cinci ore sau mai mult de nouă ore, în comparație cu persoanele care dorm în mod constant în jur de șase – sapte ore în cursul săptămânii. Acest lucru este însă valabil doar pentr adulții tineri și de vârstă mijlocie, cu vârsta sub 65 de ani.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au luat în considerare anumiți factori – sexul, educația, indicele de masă corporală, bolile severe, fumatul, consumul de alcool, și statutul de angajare. Se pare că cei care dorm puțin în timpul săptămânii, dar compensează lipsa somnului în weekenduri prezintă riscuri mai scăzute de deces prematur. „Somnul este un lucru pe care trebuie să-l completați în mod regulat, dacă nu doriți să vă îmbolnăviți. Este o parte fundamentală a biologiei noastre, cum e respirația. Este o necesitate”, este de părere profesorul American Michael Grander, unul din autorii studiului.

Somnul, cheia pentru o viață sexuală satisfăcătoare

 

ARTICOLE SIMILARE

Fratele Madonnei trăieşte în stradă de un an şi jumătate

realitatea

Cezar Ouatu, luat peste picior de presa din Suedia: «“It’s My Life”, o amestecatura bizara de dubstep si opera»

Târg de antichități pe 18 și 19 iulie

realitatea

Britney Spears nu mai are voie să se atingă de telefonul mobil

realitatea

BAHMUTEANU are iubit nou? FOTO!

Cum vor arăta OAMENII peste 1000 de ani?

Scrie un comentariu