Tabu
FASHIONSlider

De ce iubim moda anilor ’80?

Fie că-l regăsim în filme, seriale sau pur și simplu într-o poză pe Instagram, spiritul modei opzeciste nu ne lasă niciodată indiferenți. Ce e acel ceva pe care nu știm să-l definim și care ne atrage atât de mult, în special pe noi, cei din generațiile postdecembriste? Probabil că e muzica…

Majoritatea brand-urilor de haine și a vedetelor rock sau pop cu care am crescut au apărut în anii 1980. Tot ceea ce știm despre moda contemporană datorăm acestei perioade efervescente, plină de creativitate, inovație, apetit pentru lipsă de convenționalism și diversitate. Vă invit să descoperim câteva momente-cheie care au definit nu doar moda optzecistă, ci și industria fashion așa cum o știm astăzi.

MTV și primele videoclipuri muzicale 

În 1981, s-a lansat canalul de muzică MTV. Imaginea rock starului a apărut pe toate micile ecrane din casele Occidentului. Peste noapte, starurile rock trebuiau să afișeze o apariție care să le reflecte stilul muzical și cu care fanii lor să rezoneze. 

Madonna 

Probabil că nicio vedetă nu și-a impus personalitatea prin haine la fel de bine ca Madonna. Până în 1984, când i s-a decernat și un premiu la MTV Video Music Awards, Madonna nu cunoscuse încă succesul fulminant, dar era în mod cert o prezență promițătoare pe scena muzicii pop. 

Odată cu această recunoaștere, Madonna a oferit publicului o mostră din viitoarea material girl. Îmbrăcată într-o lenjerie inspirată de rochiile de mireasă, Madona a uluit auditoriul defilând pe scenă în timp ce interpreta hit-ul Like a Virgin. Anul următor, filmul Desperately Seeking Susan a pus în valoare stilul vintage-chic al Madonnei. 

Michael Jackson & Pat Benatar

Industria muzicii a cunoscut o dezvoltare fără precent în anii ’80, cu noi genuri și noi figuri influente în rândul modei apărute într-un ritm amețitor. De la jachetele de piele ale lui Michael Jackson și până la colanții de dans și jambierele lui Pat Benatar. 

Între timp, muzica rap intra timid pe piață și odată cu aceasta anunța o nouă revoluție în lumea modei. Street style-ul, provenit din suburbiile new-yorkeze, avea să devină tendința definitorie a decadei următoare. 

Ralph Lauren & preppy look

Anii ’80 nu au fost doar despre rock. Un răspuns pentru punkiștii rebeli,  aflat totodată sub influența muzicii disco, a venit din partea Ralph Lauren. Imperiul de mare tradiție a dat naștere unui preppy look, care era totodată imaginea emblematică a tinerilor elitiști din Ivy League. 

Claiborne & DKNY 

Tot în aceeași perioadă, Liz Claiborne a cunoscut o faimă senzațională, transformându-se aproape instant într-un mega brand. Donna Karan, fosta asistentă a Annei Klein, și-a lansat propria linie de haine, creând cu această ocazie o nouă nișă în lumea modei: piese vestimentare minimaliste, perfecte pentru viața profesională a femeilor optzeciste. 

Power suit & American Gigolo by Armani

Aceasta este decada power suit. Din ce în ce mai multe femei intră pe piața muncii. Țări cu o economie puternică precum Statele Unite și Japonia dinamitează mediul de afaceri. Costumele impecabil croite ale lui Giorgio Armani sunt în centrul atenției, popularizate de filmul American Gigolo. Richard Gere contemplează în fața unui imens dulap Armani. O scenă memorabilă  care va influența cu siguranță moda atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor.

Gaultier, Margiela & The Antwerp Six

A fost, totodată, decada designerilor avangardiști precum Jean-Paul Gaultier și Martin Margiela. Creatori de modă din spațiul nipon ca Yohji Yamammoto și Rei Kuwakubo (de la Comme des Garçons) au început să-și prezinte colecțiile la Paris, iar o nouă mișcare în design s-a născut la Brussels. The Antwerp Six îi includea pe Ann Demeulemeester și Dries Van Noten

Miuccia & Karl / Prada & Chanel

Miuccia Prada și-a lansat prima linie de haine ready-to-wear pentru Prada, în timp ce Karl Lagerfeld a devenit oficial designer-ul casei Chanel. 

Air Jordan

Pentru mase, îmbrăcămintea sport a devenit la mare căutare. Euforia creată în jurul fitness-ului grație actriței Jane Fonda a dus la reintrepretarea costumului de aerobic într-o rochie de zi cu zi. 

Norma Kamali a propus o  colecție de pulovere supradimensionate pentru femei. Nike a setat un nou standard în relația dintre fashion brands și celebrități prin colaborarea cu starul baschetului de la Chicago Bulls, Michael Jordan. În această perioadă, a fost lansat primul model de pantof sport Air Jordan

L.A. is the new Paris

Blugii de la Levi’s s-au găsit în fața unei concurențe venită din partea Brooke Sheilds și Calvin Klein. Los Angeles a devenit orașul tinerilor creatori de modă, de la viitorul gigant Guess și până la alte brand-uri de jeans rivale precum Z. Cavaricci și Bugle Boy. L.A. Gear s-a alăturat modei de sneakers, punând accentul pe stilul Vallery Girl. Iar noul brand Cross Colours a văzut promisiunea din mișcarea rap, aducând moda urbană street-wear în zona mainstream

ARTICOLE SIMILARE

Sofiaman lanseaza o colectie speciala dedicata sarbatorilor dragostei

Renee Zellweger a izbucnit în lacrimi la premiera filmului Judy, în Toronto

realitatea

Teatru, dans şi muzică în #cartier | Departe de centru, Aproape de oameni

Andreea Damian

E uimitor ce cred cercetătorii despre femeile cu față sfidătoare

Andreea Damian

Milla pentru Escada

realitatea

Eurovision 2023, prima semifinală. Cele 10 țări calificate în finală

Andreea Damian

Scrie un comentariu